SAFET IMAMOVIĆ: Zatvaranje Haškog suda treba biti simbol novog i boljeg suživota

Haški sud od svog osnivanja nije imao namjeru nikome da ugodi. Malo je degutantno pričati o političkim utjecajima jer se to sve svodi na određena nagađanja zbog toga što ne postoje adekvatni dokazi za te navode. Čisto radi podsjećanja, ovaj sud je kaznio barem po jednog optuženog iz svakog naroda (od onih koji su bili u sukobu) tako da ne možemo reći da je ova sudska instanca direktno i ciljano kažnjavala samo jedan narod.

Hiljade svjedoka je izašlo pred sud u Haagu, prikupljeno je više desetina hiljada materijalnih dokaza i u konačnici sve zemlje su ovoj međunarodnoj instituciji dale nadležnost da pravosnažno donese odluku o konačnim krivcima. Haag sam po sebi nije ni ugodio nikome, jer teško je raspravljati o tome da li za nevinu žrtvu postoji adekvatna kazna.

Sada živimo u vremenu kad ovaj tribunal više ne vodi nikakve sporove. Živimo danas, jedni sa drugima. Družimo se, sarađujemo, trgujemo i gotovo je neizbježno da ne pogledamo u oči jedni drugima. Moramo prestati sa infiltriranjem informacija zlom iz prošlosti i prestati zagovarati ideologije koje promovišu  izvrnuti sistem vrijednosti.  Tačnije, generacije koje dolaze trebaju znati da naši heroji ne mogu biti oni ljudi za koje je sud dokazao da su krivi za najstrašnije zločine i za kršenja svih običaja ratovanja.

Ono što se zapravo i može uraditi jeste suočavanje sa prošlošću, a to su uradile velike sile prije nas. Priznale su svoje greške i krenule u razvoj. Nijedna ozbiljnija zajednica nije slavila svoje ratne zločince, a da je ostvarila uspjeh na bilo kom polju bitnom za život građana. Tranzicijski mir nam i ne ide baš tako od ruke, ali sad kad više nema špekulacija, kad nema očekivanih ili neočekivanih presuda, najmanje što možemo uraditi jeste pobrinuti se da nam se 90-te nikad više ne ponove.

Stoga, šta god mislili o sudu u Haagu, jedino što možemo uraditi jeste da izvučemo pozitivne pouke iz svega i da konačno krenemo da rastemo. Isprobali smo taktiku buđenja duhova iz prošlosti – nije nam uspjelo. Neka naša djeca žive u boljem okruženju, a mi im to svakako moramo i možemo omogućiti.

Leave a Comment