Salkić o napadu kod Rogatice: Ovo je posljedica kontinuiranog širenja mržnje prema Bošnjacima

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske pozvao je nadležne institucije da hitno istraže i procesuiraju odgovorne za napad na povratničku porodicu Nedžada Herceglije i njihovu imovinu, u Bjelogorcima kod Rogatice.

Ovoj porodicu su, prema izjavama Nedžada Herceglije, 10. novembra u jutarnjim satima otrovane tri krave, koje su nakon toga uginule. Nakon saslušanja, prema riječima oštećenog, u policiji je rečeno da su krave otrovale njegove komšije srpske nacionalnosti. Ovim činom su ozbiljno narušeni međuetnički odnosi, a radi se o do sada najtežem incidentu od povratka.

 

– S obzirom na to da, prema izjavama ovog povratnika, on i njegova porodica već godinama imaju problema, da mu je prijećeno ubistvom, te da je njegova kćerka zbog sličnih problema morala napustiti školu, tražimo od nadležnih da se zaustavi maltretiranje ove povratničke porodice i pozivam MUP RS-a da hitno istraži slučaj i pronađe vinovnike. Tražimo da se odgovorni najoštrije kazne kako se slični incidenti i napadi ne bi dešavali u budućnosti. Mi ćemo učiniti sve da pomognemo porodicu Herceglija, ali i sve druge povratničke porodice. Isto tražimo i od entitetske i općinske vlasti – poručio je Salkić.

 

Prema njegovim riječima, ovakvi i slični napadi su direktna posljedica kontinuiranog širenja mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, koju provodi vlast predvođena Miloradom Dodikom, ali i javni servis u entitetu RS.

 

– Posljednjih godina upozoravali smo javnost, međunarodne organizacije i domaće pravosuđe da se sa nivoa Predsjednika i Vlade entiteta RS raspiruje međuetnička netrpeljivost i radikalizam. Pozivali smo na smirivanje situacije i sankcionisanje takve politike, ali ona je iz dana u dan postajala sve utjecajnija i sada već vidimo i njene efekte na terenu. Mi vjerujemo da su ovo izolovani incidenti, ali pozivamo sve građane u entitetu RS, nevladine organizacije i sve one koji se bore za osnovna ljudska prava, da osude ovaj podli čin, te da na taj način pošalju jasnu poruku kakvo društvo žele. Bošnjake pozivam na smirenost, da svoja prava nastave tražiti poštujući zakone, a sve one, koji to mogu, da kroz privredne, kulturne i druge aktivnosti, pomažu povratničku populaciju – kazao je potpredsjednik Salkić.

 

On je istakao da su vlasti u bh. entitetu RS uskratile pravo Bošnjacima da budu zastupljeni u policijskim jedinicama i u javnom sektoru u procentu koji im garantuje Ustav, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

 

– Vlasti provode sistemsku izolaciju Bošnjaka. Vođeni takvom politikom iz Banja Luke ekstremni elementi na terenu provode zamisli srpske politike na svoj način, što nas upozorava na mogućnost da problemi eskaliraju. Još nije kasno da sankcionišemo one koji raspiruju međuetničku mržnju i netrpeljivost – poručio je Salkić.

 

Leave a Comment