Saudijski ministar vanjskih poslova poručio Iranu: ‘Sad je dosta’

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir u intervjuu za Reuters u četvrtak je istakao da su aktivnosti ove kraljevine na Bliskom istoku odgovor na, kako je rekao, “agresivno” ponašanje njihovog glavnog rivala Irana u Libanu i Jemenu.

– Kako god gledali na to, oni (Iranci) su ti koji se ponašaju na agresivan način. Mi reagujemo na tu agresiju i kažemo – ‘Sad je dosta. Mi vam više nećemo dozvoljavati da to činite’ “- izjavio je Jubeir.

 

Jubeir je također naveo da se Saudijska Arabija konsultuje sa svojim saveznicima o tome šta bi mogli iskoristiti kao instrument protiv libanske šiitske grupe Hezbollah, iranskog saveznika, kako bi okončali dominaciju te organizacije u Libanu i njene intervencije u drugim državama.

 

– Mi ćemo donijeti odluku kada dođe vrijeme – rekao je, odbivši da precizira koje su opcije u razmatranju.

 

Jubeir je kazao da Hezbollah, kojeg je nazvao podružnicom iranske Revolucionarne garde, mora biti razoružan i postati politička stranka kako bi se Liban stabilizovao.

 

– Kad god primijetimo problem, mi vidimo Hezbollah koji se ponaša kao produžena ruka ili agent Irana i to mora prestati – izjavio je Jubeir nakon sastanka sa svojim francuskim kolegom u Rijadu.

 

Jubeir je iranske saveznike Houthije optužio za okupiranje civilnih područja u Jemenu i sprječavanje prolaska humanitarne pomoći.

 

– Zato imate glad koja se događa u Jemenu i narod mora učiniti ozbiljnije napore kako bi Houthiji odgovarali za to – naveo je.

Leave a Comment