ŠTA SE DEŠAVA S OVOM ZEMLJOM: Zašto vodeći svjetski mediji o Praljku govore jedno, a hrvatski nešto sasvim drugo?

Naime, najugledniji svjetski mediji i novinske agencije, poput BBC-ja, CNN-a, Associated Pressa, France Pressa, u svojim naslovima uredno navode da je Slobodan Praljak osuđeni ratni zločinac kojemu je u srijedu na Haškom sudu potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina zbog zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine ranih 90-ih godina.

S druge strane, vodeće hrvatske televizije i najtiražnije novine izvještavaju na dijametralno suprotan način. Ni HRT, ni Nova TV, ni Večernji list, ni mnogi drugi mediji ne nazivaju Praljka osuđenim ratnim zločincem nego ga proglašavaju junakom i herojem. Uspoređuju ga sa Sokratom, moralnom vertikalom zapadne civilizacije. HTV je, primjera radi, u jučerašnjem središnjem Dnevniku više od pola sata posvetio nekritičkom slavljenju Praljka.

 

O žrtvama zločina za koje je Praljak osuđen u hrvatskim mainstream medijima gotovo da se i ne piše.

Otkud dolazi ta golema diskrepancija u načinu izvještavanja o istoj temi? To pitanje postavili novinari Indexa postavili su redovnoj profesorici na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Gordani Vilović, koja je stručnjakinja za etiku u novinarstvu.

 

 

“Svjetskim medijima su u prvom planu – žrtve”

“Svi ti svjetski mediji imaju jednu distancu, odmak koji im omogućuje da prosuđuju vrlo jednostavno, na temelju predočenih podataka, o onome što se zbivalo u Bosni i Hercegovini. Ovo što vidimo na nacionalnim televizijama i ostalim mainstream medijima je silno emotivno opterećeno i obojeno”, rekla je Vilović, pa dodala kako mnogi ljudi u Hrvatskoj možda nikad nisu ni vidjeli lica zatvorenika u logoru Dretelj (u kojem su vojnici HVO-a pod Praljkovim zapovjedništvom u neljudskim uvjetima držali bošnjačke zatvorenike).

Profesorica Vilović istaknula je glavnu razliku u izvještajima vodećih svjetskih medija i onih hrvatskih o slučaju Slobodana Praljka: “Osnovna, temeljna razlika je u tome što su svjetskim medijima u prvom planu žrtve.”

Leave a Comment