STRASNA OLUJA HARA EVROPOM:Pale su i prve zrtve, proglasena vanredna stanja!(FOTO, VIDEO)

U olujnom nevremenu koje od jutros traje u Srednjoj Europi s udarima vjetra i od 160 kilometara na sat, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske a u Češkoj muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

Na sjeverozapadu Poljske je poginuo vozač kada je naletio na oboreno drvo na putu, a na zapadu u regionu Opola, vjetar je srušio drvo na automobil u kome je vozač poginuo na mjestu a suvozač je povrijedjen.

U Češkoj, na jugu zemlje, poginuo je muškarac kada je udar vjetra oborio na njega na ulici drvo a na isti način je poginula i jedna žena na istoku zemlje.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez prijeke potrebe jer orkan Gregor još jača sa zapada a očekuje se da će olujno nevrijeme početi da jenjava tek večeras.

U češkoj prijestonici Pragu je danas zbog sigurnosti posjetilaca i životinja ostao zatvoren Zoološki vrt.

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena samo od ovog jutra u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cijevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na sjeverozapadu Poljske, saopćio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovoda i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Železnički saobraćaj u obje zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevrijeme s pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rijekama.

Nevrijeme je također zahvatilo i Njemaču. Berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode nakon što je oluja “Herwart” opustošila ulice u njemačkome glavnom gradu, javljaju mediji.

Jedna je osoba teško povrijeđena kad su se na nju srušile skele sa zgrade koja se obnavlja, rekao je glasnogovornik te dodao da je snažan vjetar iščupao krov stambene zgrade  i stabla.

Vatrogasci su rekli da su primili stotinu hitnih poziva između 4 i 7 ujutro te da su svi slobodni vatrogasci pozvani u službu.

U međuvremenu, u Hamburgu, rijeka Laba izlila se iz korita. Spasilačke ekipe blokirale su susjedne ulice kako bi osigurali od poplave podzemno parkiralište, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

On je dodao da su vatrogasci zbog oluje pozvani oko 500 puta radi intervencija.

Glasnogovornik njemačkih željeznica kazao je da su u sedam od 16 njemačkih pokrajina otkazani svi vlakovi.

Ranije ovog mjeseca oluja “Xavier” zahvatila je sjever Njemačke, pri čemu je poginulo sedmero ljudi.

Leave a Comment