Suspenzija referenduma u RS-u objavljena u “Službenom glasniku”

U “Službenom glasniku RS-a” danas je objavljena odluka o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS-a, 7. novembra.

Ova odluka stupa na snagu prijevremeno, odnosno, sutra, tj. narednog dana od dana objave u „Službenom glasniku RS-a“, što znači svega tri dana prije datuma kada je trebalo da se održi referendum u ovom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prethodno su odluku razmatrali i klubovi delegata u Vijeću naroda RS-a i nije bilo pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda ili ostalih.

Uz odluku su objavljeni i zaključci stranaka vladajuće većine, u kojima se, između ostalog, navodi da Narodna skupština RS-a smatra da je potrebno odluku o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH “ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i provesti je, i to čim bude postignu konsenzus svih značajnih političkih subjekata u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH, a sa sjedištem u RS”.

Također, zaključcima je podržana i incijativa da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za ovu odluku nisu glasali poslanici stranaka opozicije u entitetskom parlamentu, jer tvrde da je vlast u RS manipulisala referendumom.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u „Službenom glasniku RS“, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a. Po toj odluci, referendum je trebalo da se održi 19. novembra ove godine.

 

Leave a Comment