Švajcarska kompanija seli dio proizvodnje u BiH

Švajcarska kompanija Urben + Kyburz AG, koja zapošljava više od 150 radnika u svojim pogonima u mjestu Etciken, odlučila je dio proizvodnje preseliti u Brčko.

Firma se bavi preradom i obradom metala na najsavremenijim CNC mašinama u cilju izrade komponenti za mobilnu hidrauliku.

Klijenti su im najpoznatije svjetske firme koje se bave proizvodnjom mašina i strojeva u oblasti autoindrustrije, avioindustrije, građevinarstva, električnih mašina i slično.

Zbog povećanog obima narudžbi i novih ugovora sa renomiranim kupcima, menadžment firme je odlučio da otvori nove proizvodne pogone u Brčko,.

Prema riječima vlasnika firme Rolfa Urbena, plan je da kompanija za početak iz Švajcarske u Brčko prebaci određen broj mašina na kojima će se obučavati novi radnici.

Usvajanjem znanja i vještina, te ostvarenjem kvaliteta finalnih proizvoda, ukupan broj radnika bi u narednom periodu postepeno rastao. Kada su radnici u pitanju, fokus će biti prije svega na operaterima CNC mašina i mašinskim tehničarima.

Na poziv i u organizaciji ove firme, njeno sjedište u Švajcarskoj prošle sedmice je posjetio direktor Zavoda za zapošljavane Brčko distrikta Vlado Jevtić. Razgovaralo se upravo o otvaranja proizvodnih pogona firme u Brčko distriktu.

S obzirom da se na Zavodu u ovom trenutku nalaze samo dva CNC operatera, a da su potrebe firme „Urben + Kyburz AG” mnogo veće, Zavod će zajedno sa poslodavcem razviti model obuke i prekvalifikacije većeg broja mašinskih tehničara koji se trenutno nalaze na aktivnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

 

Leave a Comment