SVE VEĆE KAZNE ZA GRAĐANE…SRAMOTNO: PA ČAK I PROSJACI SE KAŽNJAVAJU ! ! !

OŠTRIJE KAZNE ZA GRAĐANE Ako opsujete policajca, platit ćete 15.000 kn!

Na dnevnom redu Sabora je prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova.Usvoji li se, građane će se oštrije kažnjavati za prekršaje koji postoje u aktualnom zakonu, no na popisu će se pronaći cijeli niz novih zabranjenih radnji, piše Glas Slavonije.

– Prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u cijelosti djeluje kao ćudoredni zakon i kao zakon o moralu, a ne o javnom redu i miru – upozorio je HNS-ov saborski zastupnik Boris Blažeković.

Zabranjeno će biti, primjerice, nervozno trubiti u prometu te psovati na druge vozače. Skitnja će se sankcionirati s dvije tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 15 dana. Prosjake će na temelju zakona biti moguće kazniti s tri tisuće kuna ili zatvorom od 20 dana ako žicaju sitniš. Oni koji se udruže radi prosjačenja bit će kažnjeni s 10.000 kuna ili 60 dana zatvora.

Drsko ponašanje i vrijeđanje službenika u javnom sektoru kažnjavat će se s pet, a vrijeđanje policajca s 15 tisuća kuna. Tko na javnom mjestu govorom ili na drugi način poziva na tjelesni napad ili potiče na tučnjavu, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20 dana. Ako dođe do fizičkog obračuna, napadač će se kazniti novčanom kaznom do šest tisuća kuna ili bi mogao biti zatvoren na 40 dana. Ako dođe do incidenta u ugostiteljskom objektu, vlasniku koji ne pokuša spriječiti tučnjavu prijeti kazna do pet tisuća kuna.

Svaka vrsta izazivanja straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, bit će kažnjiva za počinitelja novčanim iznosom i do četiri tisuće kuna. Za obavljanje nužde na javnim mjestima, ako nije riječ o javnom zahodu, prijeti kazna do dvije tisuće kuna. Novčane kazne predviđene su i za glasno puštanje glazbe nakon 22 sata, kao bučne radove od 22 do 6 sati. Tri tisuće kuna kazna je za stvaranje neugodnih mirisa paljenjem.

Zabranjuje se i konzumiranje alkohola u javnosti, “muvanje” po stambenim zgradama na kojoj osoba ne stanuje a nema niti opravdanje za svoj posjet. Zanimljiv je i prijedlog za kažnjavanje neodobrenog snimanja ili fotografiranja na određenim javnim mjestima, što je prilično kontradiktorno u doba socijalnih mreža na internetu i činjenici da doslovce u svakom džepu postoji uređaj s kamerom. Također, zabranjen je neovlašten videonadzor na javnim mjestima, a ako netko posjeduje dozvolu, mora imati jasno istaknutu obavijest o postojanju videokamera, piše Glas Slavonije.

Budu li ljubavnici uhvaćeni na djelu, strasti bi ih mogle koštati do pet tisuća kuna, više nego za svađanje i vrijeđanje, a gotovo jednako kao da su se potukli. Za golotinju u javnosti predlaže se kazna do četiri tisuće kuna. Od sada bi i korisnici usluga prostitutki trebali biti na meti policije, a ne samo muškarci i žene koji se bave “najstarijim zanatom”.

 

Oni koji plate “ljubav” mogli bi platiti i prekršaj u iznosu od deset tisuća kuna, dvostruko više od kazne koja će biti propisana prostitutki. Kartanje na javnim površinama i u ugostiteljskim objektima nije zabranjeno, no ulovi li policija igrače kako igraju za novac, prijeti im do 50 dana zatvora ili novčana kazna do sedam tisuća kuna, a znatno više platit će vlasnik ugostiteljskog objekta koji to nije spriječio. Osoba koja na javnu površinu, primjerice ispred zgrade, postavi bilo što što može ozlijediti prolaznike ili im nanijeti štetu, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu do tri tisuće kuna. Isto vrijedi i za trovače životinja.

Vlasnicima ljubimaca zabranjuje se primjerice šetnja pasa bez brnjice ako postoji opasnost da životinja ozlijedi prolaznike. Kazna doseže pet tisuća kuna, a udvostručava se ako dođe do napada. Kažnjivo će biti izazivati strah, uznemirenost, nelagodu ili ugroženost drugih osoba puštanjem psa bez zaštitne košarice ili povodca ili pokazivanje reptila i paukova na javnim mjestima.

Leave a Comment