Švicarci uhapsili bosanskog Hrvata Milutina Jakovljevića jer je vrbovao mlade da se priključe teroristima Isila

Zajedničkom akcijom francusko-švicarske policije uhapšeno je deset ljudi u istrazi o planiranju atentata u Francuskoj, a među njima je švicarski državljanin, porijeklom Hrvat iz Bosne Milutin Jakovljević koji je na internetu indoktrinirao mlade “za džihad”, piše francuski Journal du dimanche (JDD).

Policija je većinu skupine privela u području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifriranog portala povezivao s potencijalnim budućim teroristima uhapšen je u općini na švicarskoj granici.

“Tempirana bomba”, riječi su kojima je francuska policija opisala hapšenja. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznala da su “pristaše” tzv. Islamske države te su izrazili spremnost izvesti napad u Francuskoj.

Jakovljević je 27-godišnji švicarski državljanin, prijavljen u Lausannei gdje živi s 23-godišnjom Kolumbijkom koja je također uhapšena u sklopu antiterorističke policijske operacije, piše JDD.

Pod imenom Abd'al Muhaymin Al-Bosnie bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i “upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj”, rekao je sudski izvor.

Sumnjiči se da je igrao središnju ulogu na Telegramu, šifriranom portalu koji su pratile obavještajne službe nekoliko zemalja.

Bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tawhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiche i Abdel Malik Petitjean, ubice svećenika Hamela u ljeto 2016. u općini Saint-Etienne-du-Rouray.

Jakovljević je “moderirao i poticao” diskusije o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao “imam” te “indoktrinirao” mlade ljude, navodi sudski izvor.

Rođen u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Jakovljević je u dobi od tri godine stigao u Švicarsku s majkom i mlađim bratom i odrastao u Yverdon-les-Bainsu. Prije nego što je prešao na islam 2014. i ubrzo se radikalizirao, njegovao je izgled repera i služio se pseudonoim “Malakoff”, o čemu postoje tragovi na internetu.

S mladim ljudima s kojima je upostavljao veze Jakovljević je “razgovarao o izvođenju nasilnih akcija”, ali one su bile nedefinirane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dječak priveden 20. juna u Francuskoj u općini Vitry-sur-Seine kada se pripremao izvesti napad nožem. Policija je je pronašla snimak na kojem spomenuti 13-godišnji dječak izgovara zakletvu da će biti vjeran ISIL-u.

Praćenja su otkrila da je bosanski Hrvat bio u kontaktu s barem jednim teroristom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a porijeklom je isto s Balkana.

U Francuskoj je uspostavio veze s radikaliziranom peteročlanom grupom poznatom antiterorističkoj policiji. Pokazalo se da je jedan od njih “širio prijetnje francuskog teroriste Rachida Kassima i objavio njegov testament nakon smrti u februaru”. Kassima smatraju vođom ili “poticateljem” brojnih operacija izvedenih u ime ISIL-a na francuskom teritoriju: ubistvo policajca i njegove supruge u Magnanvilleu, napad na crkvu u kojoj je ubijen otac Hamel, pokušaj atentata plinskim bocama pronađenima u vozilu u Parizu.

Leave a Comment