Tanjug odgovorio Izetbegoviću

Novinska agencija Tanjug ocijenila je da Bakir Izetbegović svojim saopštenjem, u kojem optužuje ovu agenciju za lažnu vijest, ne demantuje ništa od onog što je rekao, a ova novinska agencija prenijela, pa ni svoj politički stav o nezavisnosti Kosova.

U odgovoru na saopštenje Izetbegovićevog kabineta, Tanjug ocjenjuje da Izetbegović pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmjeri na Tanjug i na taj način obezbijedi neku vrstu amnestije za sopstveni politički faul.

“Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sudeći prema današnjem saopštenju svog kabineta, ne odriče se ”nade” da će BiH priznati ”Republiku Kosovo”, niti stava da je ”BiH dosad trebalo to da uradi”, niti svoje uloge ”generatora”, koji to, kako je naveo, za DW – `gura`”, navodi Tanjug u odgovoru.

Iz Tanjuga napominju da je cijela teza o “lažnoj vijesti”, namjeri i konstrukciji, koja se prebacuje ovoj agenciji zasnovana na nepreciznosti u odgovoru na pitanje da li će BiH priznati Kosovo.

 

Tanjug je, kako se dodaje, odgovor Izetbegovića “nadam se da da” najprije prenio kao “da”, a zatim to ispravio.

 

Ova agencija ističe u odgovoru da za “narušavanje odnosa BiH i Srbije”, te “kreiranje loše atmosfere uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu” sigurno nije odgovoran Tanjug, kako tvrdi Izetbegovićev kabinet, već sam Izetbegović.

 

”On je uostalom, toga bio svjestan kada je rekao: “Što se mene tiče, dosad je Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege….”. “Sa `ljutnjom kolega`, međutim, Izetbegović mora da se izbori vlastitim političkim kapacitetima i integritetom. Tanjug mu u tome neće pomoći”, ističu iz ove agencije.

 

Takođe se navodi i da iz Tanjuga “umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest, koju su plasirali”, nastavljaju da “obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine”.

 

Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopćenju za javnost Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, ranije je saopćeno iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Leave a Comment