Treba da slavite ovaj dan, ova zemlja ima sjajnu budućnost pred sobom

Šef delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, uputio je čestitke povodom Dana državnosti, poželivši sreću institucijama naše zemlje na putu ka Evropskoj Uniji. Wigemark je za TV1 komentarisao i presudu Ratku Mladiću.

Za ambasadora Wigemarka Dan državnosti Bosne i Hercegovine je povod za slavlje.

“Treba da slavite i sva postignuća, imate zemlju, imate mir koji je održan, imate zemlju koja je podnijela aplikaciju za članstvo u Evropsku Uniju, jeste tu malo došlo do zastoja u ovim posljednjim danima, trebalo bi se ta aktivnost ubrzati, ali zaista prekrasan dan i prekrasan povod. Ovo je zemlja koja ima sjajnu budućnost pred sobom”, kaže Wigemark.

On je komentarisao i prvostepenu presudu bivšem komadantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

“Kao što znate praksa je da ne komentarišemo pojedinačne predmete, ali ovo zaista je bio tako veliki predmet, tako velika presuda, koja je došla nakon toliko godina, možda i predugo, rekao bih, nakon 22 godine. Drago mi je da je pravda, možda se na nju čekalo, ipak došla.”

Na pitanje je li pravda zadovoljena, Wigemark kaže:

“Mislim da u kontekstu takvog jednog pitanja ne možete , a da prvo ne pomislite na žrtve, a ja mislim za žrtve, iz njihove perspektive, zaista nema tog zadovoljenja nakon svega onog što su preživjeli.

Wigemark je istakao kako je veoma važno da su svi jednki pred zakonom, da je pravda spora ali uvijek dostižna.

Leave a Comment