Tuzlanski gradonačelnik u Mostaru predstavio svoj plan racionalizacija FBiH

Trenutno administrativno uređenje nezadrživo nas gura u bankrot, a jedini izlaz iz te situacije je racionalizacija Federacije BiH, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u subotu u Mostaru.

Imamović je na sesiji udruge Hercegovački forum predstavio svoj plan racionalizacije Federacije BiH koji podrazumijeva, među ostalim, ukidanje sudske, izvršne i zakonodavne vlast u kantonima.

Mi u Federaciji BiH imamo 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, tri stotine pomoćnika ministara, preko 300 savjetnika ministara, 11 premijera, nekoliko stotina dobro plaćenih skupštinskih zastupnika, a skupštine imaju preko hiljadu plaćenih komisija i odbora, imamo i 35 nebudžetskih fondova, za penzije, ceste, zdravstvo… – kazao je Imamović.

Po njegovim riječima, takvo državno uređenje konzumira veliki dio javnih prihoda, a dok se ne smanji javna potrošnja neće biti povećanja stope zaposlenosti niti povećanja plaća i mirovina.

– Moja inicijativa se svodi na četiri tačke. Prva je zadržati kantone kao ustavnu kategoriju i teritoriju. Druga je ukinuti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u kantonima i skoro sve nadležnosti podijeliti između federalne i lokalne razine – pojasnio je Imamović.

Treća tačka predviđa zamjenu 35 vanbudžetskih fondova s pet fondova u kojima bi Ustavom bila zagarantirana nacionalna i kantonalna zastupljenost u upravljačkim strukturama, dok se u četvrtoj tački predlaže proširenje Vlade Federacije BiH s deset ministarstava, za svaki kanton po jedno ministarstvo.

– Ti ministri sjedili bi u svojim kantonima i sudjelovali na sjednicama Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru. Dakle, s deset federalnih ministara zamijenili bi postojećih 140 kantonalnih – istaknuo je Imamović.

Tuzlanski gradonačelnik kazao je kako bi se ovakvim uređenjem Federacije BiH centralizirala sredstva, ali bi se decentraliziralo odlučivanje.

– U tijelima koja odlučuju bio bi minimalno barem po jedan predstavnik kantona bez obzira na njegovu veličinu. Time bi omogućili potpunu regionalnu i nacionalnu ravnopravnost – kazao je.

Svoju inicijativu Imamović je u proteklom periodu predstavio velikom broju načelnik i gradonačelnika koji je, po njegovim riječima, mahom podržavaju.

Prvi čovjek Tuzle kaže kako praktično nema gradonačelnika i načelnika u Federacije BiH koji se ne slaže s njegovom inicijativom, samo što ga neki, zbog stranačke pripadnost, ne smiju javno podržati.

Racionalizacija Federacije BiH podržat će i privrednici, smatra Imamović, jer bi se smanjenjem javne potrošnje otvorio prostor i za rasterećenje privrede.

Imamović smatra kako su najveći protivnici njegove inicijative vladajuće stranke SDA i HDZ BiH.

– SDA i HDZ BiH nisu za ovu inicijativu zato što imaju najviše uhljebljenih kadrova, stranačkih plaćenika. Otvoreni saveznik ove ideje je SDP BiH, ali ja inzistiram da to bude građanska inicijativa – kazao je Imamović.

Dodao je kako je njegov plan u interesu svih naroda i građana te izrazio nadu da će što veći broj stanovnika FBiH to prepoznati i podržati njegovu ideju.

Leave a Comment