USTAVNI SUDIJA MATO ARLOVIĆ O POSLJEDICAMA HAŠKE PRESUDE: “Postoji mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu…”

“Dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća”, kazao je Arlović

Haška presuda Jadranku Prliću i ostalima iznenadila je ustavnog suca Matu Arlovića, autora knjige o Herceg-Bosni kojom na znanstvenim temeljima pokušao dokazati da Hrvatska nije bila agresor u BiH, niti da je vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, iznenađen je haškom presudom šestorici.

Da ga čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća, Arlović je kazao u razgovoru za Novu TV.

“Mnogi izvlače teze da se ta presuda ne može neposredno primjenjivati ne Republiku Hrvatsku glede moguće

naknade štete. To je apsolutno točno jer Republika Hrvatska nije bila direktno optužena. Ipak, to ne znači da presuda nema učinaka i po RH, dostatno je pročitati što o toj presudi misli Tužiteljstvo Haškog tribunala koje već sada traži od RH da poduzmu radnje i pokrenu postupke odgovornosti protiv svih osoba koje su bile involvirane u mogući udruženi zločinački poduhvat. Iznenadilo me da je teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, prije svega iz stručnih razloga. Dobro je poznato da je Međunarodni kazneni sud zauzeo stav da udruženi zločinački poduhvat ne primjenjuje i ne prihvaća”, kazao je Arlović.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska plati ratnu odštetu, odvratio je: “Ne u odnosu na direktnu primjenu ove presude, ali to nikako ne znači da se subjekti s ovih prostora, koji bi se eventualno opredijelili da podnesu tužbu za ratnu štetu protiv RH, ne bi obrazloženjem presude služili kao dokazom u postupcima pred drugim međunarodnim sudovima”.

“Sud nije uzeo u obzir teze iz moje knjige jer su i sami u obrazloženju rekli da u nove dokaze i činjenice ne žele ulaziti s obzirom na protok vremena. Za mene je to čudna konstatacija jer ako postoje novi dokazi, onda ih je sasvim sigurno trebalo razmotriti, pogotovo ako se žele zaštititi temeljno ljudsko pravo na slobodu. Nažalost, to nije učinjeno, a ja sam uvjeren kako će branitelji pokrenuti reviziju presude. Siguran sam da će šanse obrane biti veće ako Republika Hrvatska pomogne iznalaženjem novih dokaza i činjenica koje mogu poslužiti da se obori presuda, naročito oni dijelovi koji se odnose na udruženi zločinački pothvat”, kazao je Arlović.

Što se tiče budućnosti Hrvata u BiH, zaključio je: “Mislim da tri naroda moraju sjesti i početi se realno dogovarati u interesima svih u BiH i osigurati novo ustavno i demokratsko uređenje BiH koje će na ustavnoj razini osigurati konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda. RH trebala se više založiti da se ostvari puna ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države”.

Leave a Comment