Vlasniku Bimala uručen Veliki orden časti Republike Austrije

Predsjedniku Uprave STUDEN Holdinga Iliji Studenu uručeno je prestižno priznanje predsjednika Austrije – Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije.

Ovaj holding, podsjetimo, proizvodi ulje Bimal i šećer Agragold, po čemu je lider na trižištu BiH i jedan od značajnijih izvoznika.

Priznanje za poseban doprinos u razvoju privrede Austrije i Bosne i Hercegovine, dodijeljeno je večeras na svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u Sarajevu. Uručio ga je ambasador Austrije u BiH Martin Pamer.

– Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča, kao sjedišta Holdinga, pozitivno utičemo na tržište BiH. Otvaranjem dvije proizvodne kompanije, fabrike za proizvodnju jestivog ulja Bimal i Rafinerije šećera STUDEN-AGRANA, s 500 zaposlenih uspostavili Agroindustrijski kompleks u Brčkom koji svojim proizvodima snabdijeva domaće tržište i zemlje širom svijeta, rekao je Ilija Studen.

Dodao je da je priznanje potvrda da kontinuiranim ulaganjem STUDEN Holding snažno utječe na unapređenje cjelokupnog privrednog ambijenta Bosne i Hercegovine te da su dosadašnja ulaganja pokazatelj za uspješan rad, čime je STUDEN Holding ujedno i najveći austrijski investitor u prehrambenoj industriji BiH.

Studen je jedini bh. privrednik koji je dobitnik Velikog ordena časti za zasluge Republike Austrije. Ovo je najviše državno priznanje koje predsjednik Austrije svake godine dodjeljuje političarima, oficirima, naučnicima, umjetnicima i poslovnim ljudima.

Leave a Comment