VUČIĆ DOBIO ROK: Evo koliko ima vremena da “precrta” Dodika!

– Crnu listu Vučić je viđao i ranije, sto puta, ali sad mu nije ostavljen prostor za vrdanje. Yee nije ovlašćen za diskusiju na te teme, on ih, kao kurir, samo predaje na određenu adresu. Šest mjeseci je rok za realizaciju svega nabrojanog – kaže Popović te dodaje da je po ko zna koji put ponovljen i stav da “Srbija ne može da sjedi na dvije stolice”.

Amerikanci su nedavno ultimativno stavili pet zahtjeva pred predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čije rješavanje očekuju u najskorijem roku, a jedno od njih je i saradnja u obaranju predsjednika Srpske Milorada Dodika!

 

Pomenute zahtjeve, koji su “procurili” u pojedinim beogradskim medijima, Vučiću je isporučio Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, koji skoro da i ne krije da mu je cilj da vidi “leđa” lidera najveće vladajuće stranke u RS.

 

Pored saradnje u Dodikovom obaranju, pred Vučića su stavljena još četiri zahtjeva: konačno rješenje pitanja kosovske državnosti, kažnjavanje odgovornih za spaljivanje američke ambasade u Beogradu, kažnjavanje odgovornih za ubistvo američkih državljana braće Bitići i usaglašavanje stavova sa SAD i Evropskom unijom prema Rusiji, prije svega dodatno smanjenje trgovine i zatvaranje njihovog humanitarnog centra u Nišu.

 

Yee je samo kurir 

 

Aktuelni urednik Magazina Tabloid, te bivši urednik dnevnika Dnevni telegraf, Nacional i Pravda Predrag Popović ističe da su Amerikanci, koji su glavni kreatori „postkosovske Srbije”, procijenili kako je došlo vrijeme da Vučića “pritegnu” i traže da im se revanšira za podršku koju je imao prilikom dolaska na vlast u Srbiji.

 

– Crnu listu Vučić je viđao i ranije, sto puta, ali sad mu nije ostavljen prostor za vrdanje. Yee nije ovlašćen za diskusiju na te teme, on ih, kao kurir, samo predaje na određenu adresu. Šest mjeseci je rok za realizaciju svega nabrojanog – kaže Popović te dodaje da je po ko zna koji put ponovljen i stav da “Srbija ne može da sjedi na dvije stolice”.

 

Imajući u vidu kako su prošli Ukrajina i njen bivši predsjednik Viktor Janukovič kada su ostali na “dvije stolice”, Popović navodi da je Vučić odmah pojačao retoriku na sve sporne teme, iako se “ne zna koja je teža po predsjednika Srbije”.

 

Kako dokaz, ovaj novinar navodi da je preko Srpske liste, koju kontroliše SNS, omogućeno je da Hašim Tači postane predsjednik, a Ramuš Haradinaj premijer Kosova, ukinuta je nadležnost srpskog pravosuđa u ovoj pokrajini, odustaje se od srpske imovine, otvara dijalog, a očekuje se i prilagođavanje Ustava.

 

Ponovo je aktuelizovana i priča o paljenju ambasade, u beogradskom Višem sudu vodi se ponovljeni postupak protiv sedam mladića, a nedavno je Više javno tužilaštvo podiglo i optužnice protiv petorice policajaca zbog propusta u obezbjeđenju tokom i poslije mitinga „Kosovo je Srbija”, kada je i došlo do paljenja.

Mediji već uveliko vode i “rat” protiv političara koji otvoreno gledaju više prema Istoku, nego na drugu stranu, Tomislava Nikolića, Ivicu Dačića i dijela njegovog SP-a, Bogoljuba Karića i Nenada Popovića. Problem u ovoj priči predstavlja to što je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu obećano da će ruski humanitarni centar u Nišu dobiti diplomatski status ravan onome koji Srbija daje NATO snagama, a Amerikanci, sa druge strane, traže njegovo zatvaranje.

 

Upoznati sa pritiscima

 

Da li je otvaranje pomenutih frontova samo taktika da se pritisak Amerikanaca smanji ili će se ići do kraja u rješavanju zahtjeva pokazaće vrijeme. U SNSD-u nezvanično navode da ih ne čude pomenute informacije, da je opštepoznato kako Amerikanci konstantno vrše pritisak da se oslabi predsjednik Srpske, ali poručuju i da ne očekuju da će se u tim pritiscima pridružiti i sam Vučić.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da je prvobitna ambicija Hoyt Yeea bila u funkciji destabilizacije Srbije, ali da je dobio značajan “politički šamar” činjenicom da ga ni vlastita administracija nije podržala, a EU se ogradila od njegovih stavova.

 

– EU je odbacila njegov pristup koji je on navodno tražio od Srbije. Sada se vidi da je to bila u stvari njegova lična promocija, da se on prekombinovao u tome svemu i da su takvi likovi naučili samo da mešetare i proizvode probleme – rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska može da sjedi na dvije stolice, za razliku od Yeea, koji očigledno ne može.

 

– Sada se pokazalo da kao predstavnik stare administracije nema stolicu u novoj administraciji. Ovo je prvi put da Amerika, kao moćna zemlja, nije stala iza stava svog diplomate i u uslovima kad on pogriješi. Hoyt Yee je doživio da ga je njegova administracija primorala da kaže da nije mislio to što je mislio – zaključio je Dodik.

Leave a Comment