Žao mi je što su se mediji više bavili samoubistvom u sudnici, dok se žrtvama niko nije bavio

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je današnja presuda Haškog tribunala grupi bosanskih Hrvata za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH 1993-94. “dobro reflektovala ono što se dogodilo u ratu u kontekstu zločina”.

Haški tribunal je danas pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničnicima bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH, 1993-94.

Josipović je na jednom skupu u Beogradu rekao novinarima da mu je žao što su se mediji više bavili današnjim samoubistvom u sudnici Slobodana Praljak, dok se žrtvama niko nije bavio, i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Komentarišući to što je Tribunal potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Bošnjaka, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske, Josipović je kazao da je iznenađen konstatacijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Posebno je neobično jer se kod Ratka Mladića i Radovana Karadžića sud time nije bavio”, kazao je Josipović.

On je rekao i da ne želi da brani Hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini, da je smatra pogrešnom, ali da smatra da su zločini individualni i da nikada nije bio saglasan da se etiketiraju cijeli narodi ili države.

“Ovo je prelazni trenutak – da se vidi da li će vodstva država u regionu uspjeti da historiju stave iza sebe i grade drugačiju budućnost”, naveo je Josipović.

Upitan kako ocjenjuje rad Haškog tribunala, rekao je da je taj sud dijelom uradio dobar posao, jer je podigao svijest o odgovornosti za zločine, dok kao njegovu slabost vidi loše pripreme predmeta i što se čini da je u jednom trenutku pomiješao pravo i politiku.

Izricanje presude šestorici bosanskih Hrvata bilo je prekinuto pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, po navodima svojih advokata, danas popio otrov. Pripadnici obezbjeđenja izveli su ga iz sudnice, poslije čega je umro u haškoj bolnici HMC

Leave a Comment