Zbog ovoga muškarci puštaju bradu!

Prema istraživanju koje prenose regionalni mediji pozivajući se na britanski Telegraf, naučnici veruju da su rešili jednu od velikih zagonetki, zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu

Muškarci možda puštaju bradu kako bi ženama bili atraktivniji i dominirali nad drugim muškarcima, pokazalo je istraživanje sprovedeno na majmunima.Prema istraživanju koje prenose regionalni mediji pozivajući se na britanski Telegraf, naučnici vjeruju da su rješili jednu od velikih zagonetki, zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

Odgovor, prema naučnicima univerziteta Zapadne Australije, leži u tome da muškarci imaju osećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju da izgledaju agresivnije time što su upečatljiviji.

Naučnici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obilježja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake. To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čovjeka.

Tim je proučavao 154 vrste primata i otkrio još istaknutih obilježja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni, a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena.

Što je zajednica postajala brojnija mužjacima, rasla je kompeticija i obilježja su postajala upečatljivija, utvrdili su naučnici.

Moderni muškarac, ne samo da se mora takmičiti sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svijetu, nego se mora i isticati među hiljadama potencijalnih suparnika u virtuelnom svijetu, pa glatko obrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu naučnici.

Izvor: Kolektiv.me

Leave a Comment