Željko Komšić oduševio izjavom o Ratku Mladiću: Bravo majstore!

Predsjednik Demokratske fronte i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je očekivao izrečenu doživotnu kaznu zatvora za bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

“Očekivano je bilo da dobije najveću moguću kaznu koju je moguće izreći na takvoj vrsti tribunala. Nisam iznenađen visinom kazne, ali jesam malo neprijatno iznenađen da je šest općina otpalo, tako da kažem, odnosno prva tačka optužnice, pogotovo tu mislim na ove krajiške općine. Sud je tako odlučio. Ono što mogu reći da sam očekivao takvu vrstu komentara nakon izricanja kazne”, rekao je on i tako pobrao simpatije velikog dijela stanovnika Bosne i Hercegovine koji ga podržavaju.

“Međutim, čovjeka nikako ne prestaju neprijatno iznenađivati neke stvari u BiH, a to je prije svega neprihvatanje od strane pojedinih funkcionera, kako Republike Sprske i Republike Srbije u manjoj mjeri, kao i nekih javnih ličnosti. Neprihvatanje da uopće postoji odgovornost Ratka Mladića za sve ono što se dešavalo u BiH”, kazao je Komšić.

On je naveo da se u ovom konrketnom slučaju radi “o strašnoj stvari, o jednom dubljem problemu u kojem se mi nalazimo kao društvo”.

“Pored svih dokaza i onoga što smo svi imali priliku da vidimo i čujemo, ne samo tokom suđenja Mladiću, čovjeku je teško da povjeruje da danas nakon toliko godina, nakon svega što je viđeno i što se moglo čuti, postoji neko ko će opet reći za Ratka Mladića da je heroj. Nažalost, to je po meni jedan krupan problem koji nas čeka i u budućnosti, to pravljenje mitova što je karakteristično za našu historiju. Od takvog krvnika i takvog zločinca da pravite mit i da pravite heroja, pored toga što bi to čovjek mogao nazvati jednom vrstom mentalne bolesti, ja ću to nazvati i društvenom bolešću”, kazao je lider DF-a za N1.

O Vučićevoj izjavi nakon presude Mladiću

“Svaka nevina žrtva je ista i među žrtvama ne treba praviti tu vrstu razlike. Na koga Vučić misli kad kaže da ne postoji pijetet prema sprskim žrtvama, na koga, na šta i na koji period misli. Ko je taj koji ne iskazuje pijetet? Ja to iskreno rečeno ne osjećam tako. Svako ko je nevino nastradao u ovom ratu je žrtva”.

Leave a Comment