ZIMSKI PREZLAZNI ROK U SDP-u: Nakon bivšeg ambasadora Aćimovića, u SDP stiže i Vojin Mijatović, bivši savjetnik Špirića, Džombića i Čavića!?

Sljedeće “veliko znanađenje”,odnosno “pojačanje”, koje je najavio Nermin Nikšić, mogao bi biti prelazak u SDP Vojina Mijatovića, aktuelnog zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću minstara BiH. Ovaj rođeni Banjalučanin u Vijeće ministara je ušao kao kadar Demokratske narodne stranke Dragana Čavića.

“Tajni sastanak” između Milorada Dodika, predsjednika Republke Srpske i Nermina Nikšića, lidera Socijadrmokrtatske partije BiH, o kojem su ovh dana izvjestili mediji, održan je prije mjesec i pol dana, a ne prošle nedjelje, kako su isti mediji tvrdli. Tako barem tvrde izvori iz SDP-a i otkrvaju da je na stastanku Nikšić od predsjednika RS Dodika tražio da omogući nesmetane uslove za djelovanje njegove stranke u RS. Pogotovo tokom predizborne kampanje za izbore naredne godine.

Nermin Nikšić je prije nekoliko mjeseci najavio mnogo ambicioznje djelovanje SDP-.a u Republici Srpskoj, gdje se prisustvo ove stranke posljednjh godina gotovo ugasilo. Nakon toga je SDP-u pristupio Draško Aćimović, ambasador BiH u Belgiji,  koji je zbog nespojvosti funkcja podnio ostavku  u Briselu. O Aćimoviću se u BiH vrlo malo znalo, poznato je tek da ga je u diplomatiiju “gurnuo” Mladen Ivanić odmah nakon što je izabran u Predsjedništvo BiH. Izvori iz koalicije Savez za promjene tvrde da je Adam Šukalo, predsjednik Napredne stranke RS predlagao da Aćimovć,  a ne Ivanić bude zajednički kandidat opozicije za Predsjedništvo BiH. Za Aćimovića se zna da je uspješan biznsmen koji uspješno  vodi svoje brojne  firme u Evropi, Ukrajini, Rusiji. Aktivan je član međunarodne thnk-thank organzacije “Eest-West Bridges” koju neki dovode u vezu sa beogradskm obavještajnim službama. Navodno je njegovom približavanju SDP-u kumovao jedan visoki bošnjački polcijski dužnosnik kojii posljednjh godina djeluje u opozciji. Sljedeće “veliko znanađenje”,odnosno “pojačanje”,  koje je najavio Nermin Nikšić, mogao bi biti prelazak u SDP Vojina Mijatovića, aktuelnog zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću minstara BiH. Ovaj rođeni  Banjalučanin u Vijeće ministara je ušao kao kadar Demokratske narodne stranke Dragana Čavića.

Posao u Vijeću ministara BiH Mjatović je već obavljao, ali kao savjetnik Nikole Špirića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH. Nakon Špirića,  Mijatović je bio savjetnik Aleksandra Džombića, bivšeg premijera RS kojeg je naslijedila Željka Cvjanović. Nakon napuštanja Džombićevog kabneta, pridružio se Draganu Čaviću. Mijatović, tvrde neki izvori, sa sobom iz Vlade RS donio brojne dokaze o nezakonitostima i kriminalu Vlade RS iz vremena premijera Džombića.

Izvori iz Vijeća ministara tvrde da je Mijatović već duže vrijeme nezadovoljan statusom kojeg imao kao zamjenik ministra civilnih poslova. Vrlo često je, tvrdi se, uzlazio u sukobe sa ministrom vanjske trgovne  ekonomskh odnosa  i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća Mirkom Šarovićem koji je zaustavljao neke sumnjive grantove, odnosno financijsku pomoć koju je Mjatovć namjeravao usmjeriti prema izvjesnim kulturnim, naučnm i drugim udruženjima i institucijama. On je, navodno, već duže vrijeme u nemilosti i svog stranačkog šefa Dragana Čavića, Nedavno, tokom posjete Nermna Nikšića Banjoj Luci kada mu je domaćin bio upravo Mjatović, mogla se naslutiti nova promjena stranačkog dresa ovog, bogatog i uspješnog, Banjalučanina.

Službena potvrda novog “pojačanja” SDP BiH, ulaska u stranku Vojina Mijatovća,  trebala bi usljediti uskoro.

Leave a Comment