Zlatna ribica: Ova vježba spas je za kičmu!

Svi znamo koliko je kičmu bitno držati zdravom, jer ako nije ona zdrava, onda nije ni čitavo tijelo.

 

Vježba Zlatna ribica dovodi u red nerve iz kičmenog stuba i oslobađa ih pritiska. Omogućava i regulisanje fizioloških funkcija sistema i organa, koordinira rad spoljašnjeg i unutrašnjeg nervnog sistema, poboljšava snadbijevanje krvlju svake ćelije u organizmu, ispravlja držanje, pojačava cirkulaciju krvi. Poboljšava funkciju crijeva, jetre, bubrega, kože, srca, mozga. Za postizanje efekta, vježbu izvodite ujutro i uveče, počinjući sa jednom minutom, dovodeći vrijeme do tri minuta. Rezultat će da bude uočen poslije nekoliko dana, i tijelo će Vam biti zahvalno. Zavoljeti ćete ovu vježbu.

 

Početni položaj je da legnete na leđa, na ravan ležaj ili pod, licem nagore, ruke istegnite što više možete, stavite iza glave, noge potpuno ispravljene, a stopala pod pravim uglom u odnosu na trup, nožnim prstima sve vrijeme težite ka licu. Pete i bedra oslonite na pod, posebno potkoljeni dio. Prije početka vježbe istegnite se par puta dok brojite do 7 oprezno, istežući kičmu na sve strane. Petu desne noge vucite po podu naprijed, a objema ispruženim rukama se istegnite u suprotnu stranu. Zatim, isto to uradite na lijevu stranu, lijeva peta se kreće po podu unapred, a obe ruke istovremeno rastežite kičmu u suprotnu stranu na 7. Ponovite 5-7 puta, sa svakom petom i objema rukama.

 

Izvođenje vježbe:

 

Stavite dlanove ispod vratnih pršljenova, savijte laktove, cijelim tijelom težite ka podu, skupite noge, nožni prsti teže licu i sve izbočine tj. potiljak, ramena, karlicu, listove, pete trebate ugibati ka podu. Otpočnite sa brzim mrdanjem tijela s desna u lijevo, kao riba koja brzo pliva. Kičma treba biti nepomična, a pokreću se s desna u lijevo, samo tabani pod pravim uglom u odnosu na tijelo, i kreće se potiljak. Ovu vježbu trebate raditi 1-2 minuta ili brojati do 120 ili 240.

Leave a Comment