Poslušajte telefonsku prijetnju boraca portalu Klix.ba: Glave ćemo vam kidati

Nakon jučerašnjeg fizičkog napada grupe bivših boraca na reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans redakciji Klixa danas su upućene telefonske prijetnje u kojim je našim novinarima poručeno da će im se na ulici “kidati glave”.

Nepoznata muška osoba jutros je telefonski pozvala redakciju portala Klix.ba te uz psovke i uvrede iznijela niz ozbiljnih prijetnji našim uposlenicima.

“Gdje god vam sretnem kojeg novinara ruku ću mu slomiti. Tebi ću pogotovo mater j***t, jesi čuo. Gdje vas budemo na ulici hvatali glave ćemo vam kidat. Je li vam jasno? Jučer si uspio pobjeći, a danas nećeš uspjeti pobjeći”, rečeno je u telefonskom pozivu.

Riječ je o nastavku pokušaja zastrašivanja novinara i fotoreportera nakon jučerašnjeg incidenta u kojem je grupa bivših boraca fizički napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans.

Telefonske prijetnje prijavljene su Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nakon čega je rečeno da će se ova prijava voditi kao Krivična prijava protiv ugrožavanja sigurnosti iz člana 183 Krivičnog zakona FBiH. Portal Klix.ba očekuje da će policijske i pravosudne strukture u najkraćem roku riješiti ovo krivično djelo.

U Krivičnom zakonu Federacije BiH jasno je navedeno da ko god ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Podsjećamo, jučerašnji napadi na reportere tokom protesta bivših boraca bit će tretirani kao krivična djela “nasilničko ponašanje” (za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina) i “nanošenje lakših tjelesnih povreda” (za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine).

 

Leave a Comment