5,1 milion KM godišnje za lošu međunarodnu sliku BiH

 

Međunarodna slika Bosne i Hercegovine veoma je loša jedan je od zaključaka komisije koja je mjesecima raspravljala o radu bh. diplomatije

To u stvarnosti znači da naša zemlja godišnje izdvaja milionske iznose bez male odnosno nikakve koristi.

Prisustvo Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni se održava i kroz članstvo u 160 različitih organizacija. Neka od ovih članstava su prilično skupa. Sve to nas godišnje košta više od 5,1 milion maraka. Tako nas članstvo u Vijeću Evrope košta godišnje više od milion konvertibilnih maraka, a u UN-u više od 600 000 KM.

– Vijeće Evrope 1,08 miliona KM;
– UN 602,058 KM;
– Interpol 311,899;
– OSCE 207,314 KM;
– CEFTA 111,237 KM;
– Komisija za zaštitu Dunava 102,594 KM
– Svjetska zdravstvena organizacija 110,410 KM
– Svjetska turistička organizacija 91,849 KM
– Parlamentarna skupština Mediterana 65,324 KM
– Međunarodni krivični sud 61,205 KM
– Međunarodna organizacija za vino 26,304 KM
– Međunarodna organizacija frankofonije 21,488 KM
– Međunarodna pomorska organizacija 11,752 KM

Saša Magazinović koji je i pitao Vijeće ministara o iznosu članstava smatra da BiH kao mala zemlja mora izvući određenu korist.

“Ukoliko mi ne učestvujemo aktivno u radu, ukoliko ne učestvujemo u projektima i ukoliko ne povlačimo određena sredstva gdje je to moguće onda je to članstvo besmisleno”.

Ipak, ima i onih koji smatraju da prečesto euforično ulazimo u članstvo nekih organizacija. Pojedini smatraju da je glavni uzrok tome nestručnost ljudi koji rade u našim institucijama i nepotizam.

“Mi smo i članica nekih organizacija za koje ne znamo ni zašto smo tamo i zbog čega se nalazimo. Činjenica jeste da mi u većinu tih organizacija na način kako će neko dati Bosni i Hercegovini silne milione pa ćemo mi s njim podignuti gospodarstvo. Na kraju se ispostavi da mi to još moramo plaćati”, izjavio je Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PSBiH iz stranke HSS.

Šef kluba SNSD-a u PD PSBIH Staša Košarac smatra da naša zemlja mora afirmisati regionalnu saradnju, ali da je neophodno da se izlazi sa usaglašenim stavovima.

“Mislim da Bosna i Hercegovina na temelju lokalnog usaglašavanja treba da bude vidljiva na regionalnom planu. Ali na ovako utemeljen način u zemlji mislim da su efekti veoma mali, naprotiv mislim da se šalju vrlo diskutabilne nekada lažne poruke o stanju u Bosni i Hercegovini.”

Ministar vanjskih poslova BiH koji je i najpozvaniji da odgovori na pitanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni najavljuje da će narednih dana govoriti o tome. Ministarstvo će naime poslati svoje odgovore na zaključke privremene komisije koja je zaključila da je slika naše zemlje u svijetu veoma loša.

Leave a Comment