ADVOKAT “HRVATSKE ŠESTORKE” KONTRA NOBILA: “Tužba logoraša iz BiH protiv Hrvatske nema zakonsku podlogu” !

Analiza Ante Nobila gotovo je u potpunosti netačna. Međunarodni krivični sud za zločine na prostoru bivše Jugoslavije eksplicitno je naveo da su Tuđman, Šušak i Bobetko pravno nevini te da njihova odgovornost zajedno s Republikom Hrvatskom nije utvrđena, analizira hrvatski aadvokat Luka Mišetić.

 

Na svom Twitter profilu zagrebački advokat Luka Mišetić osvrnuo se na izjave advokata Ante Nobila u Jutarnjem listu. Nobilo je, između ostalog, ustvrdio ‘da bi za Hrvatsku bila najbolja nagodba s logorašima iz BiH”.

Luka Mišetić, koji je branio hrvatske generale u Haagu, stoji na staanovištu da tužba logoraša iz BIH „nema apsolutno nikakvu pravnu podlogu“.

“Analiza Ante Nobila netačna je gotovo u potpunosti. 1. ICTY je eksplictno naveo da su Tuđman, Šušak i Bobetko pravno nevini i da njihova odgovornost (i odgovornost RH) NIJE utvrđena, 2. RH nije bila stranka u postupku i presuda Prliću ne vezuje RH, 3. UZP utvrdjen od 01.1993, ne 1991”, napisao je Mišetić na svojem Twitter profilu.

Također, priložio je dokument kojim potkrjepljuje svoje teze o tome da nema odgovornosti pokojnog generala Janka Bobetka.

“Koji je stav ICTYa prema Generalu Janku Bobetku? (1) Nisu utvrdjeni nikakvi eksplicitni nalazi o sudjelovanju u UZP; (2) nije proglasen krivim za zlocine; (3) spominjanje u konkekstu UZP ne znaci da je utvrdjena njegova kaznena odgovornost; I (4) pretpostavlja se da je nevin.”, napisao je Mišetić.

Podsjećamo, u opsežnoj pravnoj analizi pripremljenoj za žrtve logora HVO-a advokat Anto Nobilo proanalizirao je pravne osnove na temelju kojih bi logoraši iz BiH mogli dobiti odštetu od Republike Hrvatske.

Dao je i procjenu mogućeg (ne)uspjeha u slučaju tužbe logoraša protiv Hrvatske te zaključio da bi, premda iz hrvatskih propisa nedvojbeno proizlazi odgovornost države za patnje i stradavanja logoraša, konačnu pravdu najvjerovatnije morali potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Potpišu li mu logoraši iz BiH punomoći, Nobilo će u njihovo ime Hrvatskoj najprije ponuditi nagodbu.

– Zakon nas obavezuje da ponudimo nagodbu, no ona bi neovisno o tome bila najbolji ishod jer bi značila pozitivan odnos države prema žrtvama i određenu relaksaciju – kaže Nobilo i kao pozitivan primjer ističe Crnu Goru koja je odlučila sklopiti nagodbu s Bošnjacima i Hrvatima koji su prošli kroz njihove logore.

– Kada bi Hrvatska odlučila ići tim putem, to bi daleko više pridonijelo smirivanju odnosa i suradnji nego što to mogu formalne isprike pojedinih državnika – rekao je Nobilo, prema čijem bi mišljenju najbolje bilo kada bi bivše zaraćene države, dakle Srbija, Crna Gora, BiH i Hrvatska, formirale zajednički fond u koji bi sredstva uložile i međunarodne organizacije i udruge, a iz kojega bi se dala odšteta svim žrtvama rata.

– Zatvori i logori su postojali u svim ovim državama i bilo bi jako dobro kada bi se žrtvama dalo obeštećenje, ali za to je potrebna politička volja koju za sada ne vidim – rekao je Nobilo za Jutarnji hr.

Leave a Comment