Akademik Duraković: SDA je sada interesna organizacija, a ne politička partija

SARAJEVO, (Patria) – Akademik Esad Duraković kritikovao je akademsku zajednicu u BiH zbog inertnosti prema bosanskohercegovačkim problemima.

„Malo je onih koji su spremni da iznesu stavove, a mnogo političara kojima treba savjet i smjernica akademske zajednice. Nažalost, postojanje dvije negativne situacije, šutnja i dodvoravanja politici, i to su temeljni problem društva“, rekao je akademik Duraković u Centralnom dnevniku na Face TV.

Rekao je da se bh. društvo nalazi u velikoj krizi te da bi ubistvo dvojice sarajevska policajaca mogla biti neka vrsta probe.

„To što danas nema pomaka u istrazi, govori o tome koliko je ovo neuređeno društvo. Ubistvo je indikator takvog društva i ovo bi mogla bi samo proba za buduće akcije“, rekao je Duraković, dodajući da je najveći problem bh. zajednice šutnja.

Zbog lošeg stanja u BiH kritizirao je i susjedne zemlje.

„Hrvatsko rukovodstvo i oba HDZ-a su odavno prevršili crvenu liniju bezobrazluka. Smatraju ovo svojim prostorom, ponašaju se bahato, bezobrazno, drsko i agresijski. Hrvatska je izvršila agresiju i danas se tako ponaša. Preko Čovića ne da ovoj zemlji da se pomjeri korak ka progresu. Uvrede su neprestane, a reakcija iz naše zemlje nema“, smatra Duraković, izdvajajući primjer Željka Komšića kao primjer dobrog državnika.

„Čović i Dodik su izvođači radova svojih zemalja, a kada bi međunarodna zajednica prisilila Srbiju i Hrvatsku da dignu ruke od ove zemlje, za nekoliko mjeseci bi otplivali i oni i njihova politika“, smatra Duraković.

Komentarisao je i ponašanje SDA.

„SDA je sada interesna organizacija, a ne politička partija i zato nema pravih političkih odgovora na sve što se dešava. Nisu svjesni da je njihova politika neproduktivna. Klinički centar je negativna priča i ključni faktor u činjenju štete u SDA“
Migracije ljudi iz zemalja Bliskog istoka, akademik Duraković vidi kao projekat.

„Dolazak migranata je projekat! Projekat naseljavanja Federacije strancima kako bi Čović, Dodik, Grabar-Kitarović imali ključni element za nove napade da smo radikalizirani. Projekat susjednih država i Evrope koja prima mlade iz BiH i daje milione za zadržavanje migranata ovdje, to je projekat susjeda i Evrope“, zaključio je akademik.

Leave a Comment