Bakira Hasečić sutra na Glasgow Univerzitetu dobiva počasni doktorat

Priznanje svim žrtvama

 

Shvatila sam ovo veliko priznanje kao snažnu poruku svijetu da sve žrtve rata ne smiju da šute i da se, bez obzira na to odakle smo, zajedno možemo boriti za bolji svijet, kazala nam je Hasečić

Sutra će na Glasgow Caledonian Univerzitetu biti dodijeljen počasni doktorat Bosanki Bakiri Hasečić zbog, kako stoji u obrazloženju, njenog izvanrednog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene u Bosni.

Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje Žena žrtva rata, čiji je osnovni cilj privesti pravdi ratne zločince, ali se i boriti za prava silovanih žena. Jer, sve one – I Bakira je jedna od njih – zaslužuju makar pravnu satisfakciju.

Obavijest o počasnom doktoratu Hasečić je dobila još 13. oktobra 2017. godine, a na sutrašnjoj svečanoj manifestaciji će, kako nam je rekla, pored ostaloga kazati da to nije samo priznanje za nju, nego za sve žene u BiH i sve preživjele žrtve genocida i seksualnog zlostavljanja.

– Dugo smo se i snažno borile kako bi se naši glasovi čuli i čast koja mi je ukazana šalje snažnu poruku svijetu da ne samo mi u BiH i dalje nećemo šutjeti, nego da ne traba da šuti nijedna žrtva, ali i da bez obzira na to odakle ste, zajedno se možemo boriti za bolji svijet, rekla nam je Bakira Hasečić, a to će biti i suština njenog obraćanja prilikom prijema doktorata.

Udruženje Žena žrtva rata je, a posebno Hasečić, najzaslužniji za to što je nedavno iz Francuske u BiH izručen našim organima Radomir Šušnjar, osumnjičeni za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada, posebno za zločine učinjene u tzv. živoj lomači.

 

 

Leave a Comment