Beogradske “Večernje novosti” tvrde da zločinac Mladić dolazi na četiri dana u Srbiju i RS

 

Ratni zločinac Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i kćerke u Beogradu, tvrde beogradske “Večernje novosti”.

“Večernje” navode da je Vlada Srbije juče odlučila da izda garancije da će osiguravati Mladića na svojoj teritoriji i vratiti ga nazad u pritvor.

List ističe da su obavljene sve sigurnosne provjere i garantuje se da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi, a garancije je nedavno dala i Republika Srpska.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, odbrana zločinca Mladića bi u ponedjeljak, 10. decembra trebalo da podnese i zvaničan zahtjev sudskom vijeću.

Prije odluke suda, tužilaštvo ima rok od deset dana da iznese svoje mišljenje o ovom zahtjevu, a vijeće će tek poslije toga razmatrati da li da Mladiću dozvoli da obiđe grobove najbližih.

Prvobitna namjera je bila da Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra da bi prisustvovao davanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali će zbog kratkih rokova pokušati da zatraži neka druga četiri dana.

saff.ba

Leave a Comment