Bez obzira što su najmnogobrojniji, u BiH su najugroženiji Bošnjaci

Gospodin Dragan Čović posljednje četiri godine zasipa nas nekim šiframa i prijetnjama. Na momente je nevjerovatni optimista, “europejac”, a onda nas samo njemu svojstvenim šiframa vraća u bh. realnost. Na našu sreću, u BiH postoje i drugi Hrvati, osim Čovića, kojima je stalo do BiH i zajedničkog života svih njenih građana. Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Razgovarao: Delvin Kovač

Vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o izbornim jednicama i broju mandata Parlamenta FBiH, nisu prisustvovali poslanici dva HDZ-a. Smatrate li da bi to mogao biti dio pompezno najavljenog “plana B” Dragana Čovića?

JERLAGIĆ: Gospodin Dragan Čović posljednje četiri godine zasipa nas nekim šiframa i prijetnjama. Na momente je nevjerovatni optimista, “europejac”, a onda nas samo njemu svojstvenim šiframa vraća u bh. realnost. Na našu sreću, u BiH postoje i drugi Hrvati, osim Čovića, kojima je stalo do BiH i zajedničkog života svih njenih građana.

Ako ovaj zakon prođe i Dom naroda, te Ustavni sud FBiH odluči da nije ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, ukoliko dođe do takvog zahtjeva od HDZ-ova, mislite li da bi predsjednik FBiH Marinko Čavara mogao odbiti da potpiše ukaz o njegovom proglašenju?

JERLAGIĆ: Politike opstrukcija su pobijeđene prije dvadeset godina. Zbog takvih politika, upravo je najveći broj mladih Hrvata napustio Bosnu i Hercegovinu.

Kako komentarišete usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH?

JERLAGIĆ: To je pokušaj amnestije kriminalaca i pokušaj da se navedenim izmjenama još više oslabi borba protiv korupcije i kriminala. Posebno je indikativno da su ovim aktom poslanici Parlamenta FBiH izbrisali ideološke granice desnice i ljevice (podsjećam da su za izmjene Zakona glasali SDA, PDA, SBB i SDP) kada je riječ o zaštiti vlastitih kriminalnih i koruptivnih radnji.

Umjesto odlučne borbe za vladavinu zakona i mobiliziranja svih raspoloživih instrumenata u borbi protiv korupcije, kriminala, nepotizma i zloupotrebe javnih funkcija i položaja, oni su svojim postupcima amnestirali kriminal i dodatno ohrabrili i podstakli na vršenje takvih kriminalnih radnji. Parlamenti u BiH bi trebali stvarati ambijent za snažniju borbu protiv kriminala i korupcije, a ne da izmjenama Krivičnog zakona FBiH slabe tu borbu.

Još jednom koristim priliku da pozovem visokog predstavnika i OHR da upotrijebe Bonske ovlasti i stave moratorijum na usvojene izmjene Krivičnog zakona FBiH.

Kandidat ste za Predsjedništvo BiH na predstojećim oktobarskim izborima. Na čemu bi bio Vaš akcenat rada kao člana kolektivnog šefa države?

JERLAGIĆ: Znamo da su dvije krupne oblasti u djelokrugu Predsjedništva Bosne i Hercegovine – vanjska politika i odbrana. U tom svjetlu angažman na pristupnom putu ka NATO-u, kao kišobranu sigurnosti u regionu i privlačenju stranih investicija, potom put ka EU. Jači angažman i lobiranje za Bosnu i Hercegovinu kod velikog prijatelja naše države – Sjedinjenih Američkih Država. Također, značajnije prisustvo Bosne i Hercegovine u zemljama islamskog svijeta.

Pored nabrojanog, istrajavanje na dobrosusjedskim odnosima sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, te rješavanje svih krupnih pitanja, počevši od državne granice, pa do međudržavnih ugovora i neriješenog pitanja imovine iz sukcesione mase bivše SFRJ. Radi se o imovini ogromne vrijednosti koju BiH nije povratila, a nalazi se na teritoriji susjeda. Rješavanje pitanja otuđene električne energije sa HE na rijeci Drini (HE Bajina bašta i HE Zvornik), kao i neriješeno pitanje vode iz Buškog blata za HE na slivu rijeke Cetine u Hrvatskoj. Rješavanje pitanja ugovora države Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom BiH.

Zalaganje za provođenje presuda Suda u Strazburu po pitanju Sejdić-Finci, Ilijaz Pilav i Azra Zornić, odnosno stvaranje preduslova za izmjene Ustava BiH. Borba za ravnopravnost svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Spreman sam raditi na tome da dijaspora BiH bude aktivni učesnik političkog i javnog života u BiH na način da se formira ministarstvo za dijasporu (jer se radi o preko milion školovanih, obrazovanih, poslovnih i uspješnih ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine) i demografiju (jer je bijela kuga uveliko postala sustanar naših domova, a ne pita nas za etničko porijeklo).

Spreman sam na koncenzus, kompromis i koegzistenciju, ali ne na štetu Bošnjaka. Odgovorno tvrdim da su Bošnjaci, bez obzira što su najmnogobrojniji, najugroženiji narod u BiH.

Ukoliko budem izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, spreman sam prepustiti mjesto predsjednika Stranke za BiH nekom drugom i biti u punom kapacitetu isključivo član Predsjedništva BiH svih građana Bosne i Hercegovine.

Koga biste željeli vidjeti kao buduće članove Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda?

JERLAGIĆ: Svejedno je. Neka to budu osobe koje će dobiti podršku građana Bosne i Hercegovine da obnašaju to izuzetno bitno mjesto u političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Pa čak i ako budu oni koji na svaki način žele da kažu kako ne vole zemlju na čijem čelu bi htjeli biti, a znaju da niti jedna budžetska konvertibilna marka ne dolazi bilo gdje na teritoriji BiH, a da nije prošla kroz sistem indirektnog oporezivanja BiH. Da nema bilo kakvog međunarodnog kredita bez podrške i garancije države Bosne i Hercegovine.

Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske stupio je na snagu početkom ovog mjeseca. Njegovom primjenom BiH će izgubiti imovinu vrijednu više milijardi eura, a odlučnije reakcije iz naše zemlje i dalje nema…

JERLAGIĆ: Jedina smo politička opcija koja se javno oglašavala o mogućnosti gubitka imovine vrijedne više od 10 milijardi eura. Ukazivali smo na zabrinjavajuću indolentnost aktuelne vlasti, koja može biti motivirana jedino ličnom koristi. Sve drugo mi je neobjašnjivo.

Nudili smo rješenje da se pokrene apelacija Ustavnom sudu Hrvatske sa mjerom zaštite, a da se u međuvremenu pokrene hitna procedura za potpisivanje međudržavnog ugovora između Hrvatske i BiH. Na kraju zabrinjava i šutnja kandidata za članove Predsjedništva BiH, s obzirom na to da se radi o međunarodnim odnosima.

Da li je u pitanju umiješanost njihovih stranačkih kolega u mutne radnje ili nešto treće, saznat će se vjerovatno vrlo brzo.

U decembru prošle godine usvojen je set zakona o akcizama, koji je izazvao bunt građana zbog povećanja cijena goriva. S druge strane, nemamo ni metra novoizgrađenog autoputa, koji se trebao finansirati upravo novcem prikupljenim od akciza. Da li su vladajuće stranke još jednom prevarile bh. građane?

JERLAGIĆ: Jedna smo od rijetkih stranaka koja je upozoravala da će se desiti domino efekat sa povećanjem cijene goriva zbog akciza. Predlagali smo da se kolateral za kredite MMF-a i drugih financijskih institucija koristi državna imovina, kao svuda u svijetu, preko 50 % teritorije Bosne i Hercegovine je državna imovina i to je vrhunski kolateral, da nam ne trebaju akcize, jer će zbog njih doći do poskupljenja i drugih proizvoda, ali niko nije htio da prihvati te sugestije.

Odgovorno tvrdim da je ova vlast, pod izgovorom da se dodvori i udovolji strancima, po ko zna koji put prevarila građane Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Zajedno za BiH”, koju čine SDA, BPS i Stranka za BiH – na čijem ste Vi čelu, na Općim izborima nastupit će na području RS-a. Možete li nam ukratko pojasniti o kakvoj se koaliciji radi i za koje nivoe vlasti namjeravate ponuditi zajedničke kandidate?

JERLAGIĆ: “Zajedno za BiH” je koalicija ove tri političke stranke koje imaju veliku podršku Bošnjaka povratnika u entitetu RS. Kada su pitanju nivoi vlasti za koje smo prijavili koaliciju “Zajedno za BiH”, mogu reći da su to liste za PSBiH, NSRS i predsjednika/potpredsjednika RS.

Za članove Stranke za BiH koji će biti na listama u okviru koalicije “Zajedno za BiH” mogu reći da se radi o onima koji sa svojim porodicama žive u entitetu RS, rade i školuju svoju djecu u entitetu RS. Usaglašeni princip u aktima Stranke za BiH je da niko drugi ne može biti na listama, ukoliko ne ispunjava ove kriterije.

Leave a Comment