Budući američki ambasador je gay, dolazi s partnerom živjeti u BiH

Filippo Tattoni-Marcozzi i Eric Nelson

Eric Nelson koji je nominovan za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH u našu zemlju bi trebao stići sa svojim partnerom Filippom Tattonijem-Marcozzijem. Nelson je deklarisani gay i osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije za zaštitu LGBT prava američkih državnih službenika.

Nelson je nedavno pred Odborom za vanjske poslove, između ostalog, ukazao na značaj i podršku koju mu tokom karijere pruža životni saputnik Fillipo Tattoni-Marcozzi. Fokus Filippovih nije politika, već savremena umjetnost, dizajn i moda.

“Moj partner Filippo Tattoni je, kao i mnogi drugi supružnici službenika inostranih poslova, žrtvovao mnogo toga kako bi me podržao tokom moje karijere. Želim da se to prepozna”, poručio je Nelson.

 

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Filippo je na svom Instagram profilu uz fotografiju napisao da je ponosan na Erica Nelsona, prilikom njegovog izlaganja pred Odborom za vanjske poslove.

Na stranicama State Departmenta može se pronaći da je Nelson 1992. godine bio osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije članova gay i lezbejki u inostranim poslovima (GLIFAA).

GLIFAA radi na obezbeđivanju pravičnog tretmana LGBT osoba, koje rade za službu, u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu. Iz GLIFAA-e ističu da ponosno rade na unapređenju raznolikosti i ravnopravnosti u američkom Ministarstvu za vanjske poslove i promovisanje LGBT ljudskih prava širom svijeta.

Filippo Tattoni-Marcozzi i Eric Nelson

Nelson je tokom godina rada u državnoj službi obavljao poslove za američku vladu u Kostariki, Minhenu, Islamabadu, Milanu, Mexico Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu i Washingtonu.

Inače, Nelson je u svom obraćanju pred Odborom za vanjske poslove naglasio da je ponosan činjenicom da njegova nominacija za novog američkog ambasadora u BiH pokazuje koliko SAD cijeni raznolikost.

Fotografija iz perioda kada je Nelson bio generalni konzul u Minhenu

“Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske koegzistencije”, istakao je Nelson.

 

 

Leave a Comment