Članstvo u NATO-u i EU su strateški ciljevi države Bosne i Hercegovine

 

Kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, posjetio je ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i razgovarao sa ambasadoricom Maureen Cormack.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na približavanje Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO i EU.

Tom prilikom zajednički je konstatirano da su Sjedinjene Američke Države, kao najznačajnija zemlja NATO-a, izuzetno važan partner Bosne i Hercegovine u njenoj želji da postane dio najznačajnije alijanse koja nudi sigurnost i predstavlja garant stabilnosti države Bosne i Hercegovine.

Tokom vrlo konstruktivnog razgovora, kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da su članstvo u NATO-u i EU strateški ciljevi države Bosne i Hercegovine i da oni predstavljaju glavna opredjeljenja politike za koju se i on snažno zalaže. Također, on je istaknuo da je put ka članstvu u NATO obaveza za koju se Bosna i Hercegovina i zakonski obavezala, te da taj put mora biti i brži i djelotvorniji.

Sjedinjene Američke Države su zemlja koja je odlučno pomogla da se uspostavi mir u našoj zemlji, ustrajno je podržavala Bosnu i Hercegovinu na njenom putu stabilizacije i ostaje jedan strateških oslonaca za budućnost i demokratski razvoj naše domovine

Leave a Comment