Danas se u Turskoj organizuje velika pomoć za Jemen

 

Građani Turske će moći učestvovati u akciji prikupljanja pomoći i slanjem poruka putem mobilnih telefona

 

U svim džamijama u Turskoj bit će organizovana akcija prikupljanja pomoći za Jemen, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u saopćenju Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) navodi se da će se pomoć prikupljati u 90 hiljada džamija sutra poslije džuma-namaza.

Navodi se kako se muslimani u Jemenu suočavaju s velikom glađu, bolešću i strašnim ratom.

U saopćenju se dodaje da je akcija pokrenuta kako bi se iskazala solidarnost s muslimanima u toj zemlji.

Građani Turske će moći učestvovati u akciji prikupljanja pomoći i slanjem poruka putem mobilnih telefona.

Podsjetimo, mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počeli su danas u Štokholmu, glavnom gradu Švedske. Pregovori se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), a za pregovarački stol sjele su delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Huta.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.


Leave a Comment