Djevojčica iz Sirije sa ‘udovima konzervama’ pronašla nadu u Turskoj

Ranije ovog mjeseca Maja Merhi, osmogodišnjakinja rođena bez nogu uslijed kongenitalne anomalije, kretala se po kampu izbjeglica iz Sirije pomoću umjetnih udova napravljenih od plastičnih cijevi i limenki. Ali, nakon što su snimci njenog stanja, uključujući i one koje je snimio AFP u Siriji, obišli svijet, dovedena je u Istanbul na liječenje. I njezin život bi se sada trebao promijeniti.

“Maja će prohodati”, kazao je dr. Mehmet Zeki Čuldžu, stručnjak za protetiku koji je liječi na klinici u Istanbulu. “InšaAllah, za tri mjeseca’. Maja, porijeklom iz Haleba, je živjela sa svojim ocem u izbjegličkom kampu u području Idliba na sjeveru Sirije. Njezine proteze u kućnoj radinosti napravio je njezin otac Muhammed Merhi (34) koji također ima isti invaliditet poznat kako kongenitalna amputacija, što znači da se osoba rodila bez donjih ekstremiteta. Nakon što Majine fotografije kako s poteškoćama hoda po izbjegličkom kampu obišle svijet, turski Crveni polumjesec je intervenisao.Oca i kćerku turske vlasti su evakuisale izz Sirije i dovele na liječenje u specijalizovanoj klinici. Oni su živjeli na selu južno od Haleba, ali su početkom godine primorani da napuste svoje selo kako su se borbe intenzivirale.

Maja, kao i njezin otac, su se jednostavnije kretali puzanjem. Ali nedavna operacija, kojom im je dodatno smanjena dužina udova, je to otežala. “Nakon operacije, ona se nije mogla kretati i cijelo vrijeme je sjedila u šatoru”, kazao je Muhammed na klinici u Istanbulu. “Kako bi izašla iz šatora, došao sam na ideju da na njene udove pričvrstim cijevi, napunjene spužvom kako bih smanjio pritisak. Zatim sam dodao dvije prazne limenke tune jer plastika nije dovoljno jaka da se odupre trenju prilikom dodira s tlom”. S ovim improviziranim protetskim udovima, Maja je mogla izaći izvan šatora te ići sama do škole u kampu. Muhammed, koji ima još petoro djece i koji boluje od iste bolesti, kaže da je jednom mjesečno mijenjao plastične cijevi, a konzerve jednom sedmično. Kada je njezin otac razgovarao s AFP-om na klinici, Maja je sjedila u njegovom naručju u kolicima, očito pod utjecajem razvoja događaja posljednjih dana.

Njezin otac će također dobiti protetske noge na turskoj klinici, ali ono što ga brine jeste sudbina njegove kćerke. “Važnije je da ona može hodati kako bi bila samostalna. To bi nam bio novi život”, kazao je on. “Sanjam da ću je vidjeti kako hoda, ide u školu i vraća se bez patnje”, dodao je Majin otac. Dr. Čuldžu kaže da su ga ‘jako dotakle’ fotografije Maje kako hoda na konzervama te da je odlučio da preuzme troškove protetskih nogu za nju i njezinog oca. “Kontaktirali su nas ljudi širom svijeta koji žele donirati, ali ovo pitanje je završeno i ja ću preuzeti troškove”, kazao je on. On je kazao da su vještački udovi koje je napravio njezin otac u kampu u Idlibu bili jako korisni jer su je navikli na hodanje.

“Ne možemo to stvarno nazvati protetikom. To je vrsta improviziranog sistema za njezino kretanje. S energijom očaja, bez ikakvih sredstava, njezin otac je patnju pretvorio u nadu”.

Leave a Comment