Dok radnici štrajkuju tražeći minimalce, Šatorović naplaćuje i do 50.000 KM godišnje

 

Da Selvedin Šatorović i Ismet Bajramović, “aristokratski sindikalni dvojac” koji već godinama upravlja Savezom samostalnih sindikata BiH, krovnom sindikalnom organizacijom koja je izgubila svaki kredibilitet i dovela radnike u BiH na najniže grane, bezobrazno dobro zarađuje – odavno je poznata činjenica. Ali, precizni podaci do kojih je smo došli iz izvora bliskih sindikalnoj organizaciji otkrivaju prave razmjene besramnog bogaćenja samozvanih sindikalnih vođa preko leđa obespravljenih i prevarenih radnika.

Dok radnici i članovi sindikata štrajkuju glađu tražeći nenaplaćene minimalce, Šatorović, Bajramović i njima bliski sindikalni lideri, daleko od očiju članstva i javnosti, sebi isplaćuju plate ravne preplaćenim parlamentarcima, ministrima koje, a da se ni po čemu ne bi razlikovali od političara, dodatno pojačavaju honorarima, putovanjima, dnevnicama, prihodima po ugovoru o djelu, reprezentaciji itd.

Naime, prema provjerenim informacijama, osnovna mjesečna plaća Selvedeina Šatorovića, inače sindikaliste sa najviše funkcija u zemlji, tj. aktuelnog potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, predsjednika Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja FBiH, predsjednika kantonalnog odbora ovog sindikata u Ze-Do kantonu, člana Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH itd, itd u tri mjeseca krajem prošle godine iznosila je okruglo 3.000 KM. Kad se na to dodaju primanja po osnovu toplog obroka, regresa, prevoza, te za učešće u radu  Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, kao i dnevnice za putovanja, Šatorović svakog mjeseca prihoduje znatno veći iznos od pomenutih 3000 KM.

Nije onda ni čudo da je pokrenuo žestoku kampanju kako bi došao na čelo Saveza samostalnih sndikata BiH, jer bi u tom slučaju ostao, vjerovatno najplaćeniji sindikalista na Balkanu! Primjera radi, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) ima plaću od 10.000 kuna (oko 2.600 KM), i to u sindikatu koji ima 54.000 članova i u državi koja ima značajno veći standard od BiH i koja je članica Evropske unije.

Šatorovićev mentor i „budući savjetnik“ Ismet Bajramović, aktuelni  predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH krajem prošle godine imao je za nijansu nižu osnovnu plaću od Šatorovića, ali i dalje u nivou menadžera velikih javnih preduzeća. Prema proverenim informacijama, Bajramović je mjesečno inkasirao oko 2.750 KM. Međutim, kad se na ovaj iznos dodaju naknade po osnovu toplog obroka, prevoza, reprezentacije, čestih putovanja u inozemstvo i pozamašnih dnevnica, te honorara za učešće u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH ukupna mjesečna primanja  Bajramovića, kao i u slučaju Šatorivića  sasvim sigurno premašuju iznos od 3000 KM.

Međutim tu nije kraj pohlepi. Osim plaće, Šatorović i Bajramović su prošle godine inkasirali  i dodatne prihode, pa je sam Šatorović po tom osnovu naplatio više od fantastičnih 10.000 KM ili koliko zaradi veliki broj radnika u realnom sektoru za dvije godine, a Bajramović oko 6000 KM.

Prostim zbrajanjem da se utvrditi da je sam Šatorović prošle godine kao sindikalista, i zastupnik radničke klase, u svoj džep iskeširao i do 50.000 KM, i to u najvećem dijelu od radničkih članarina! Toliko prosječni učitelj ili nastavnik za kojeg bi se Šatorović trebao zalagati ne zaradi ni za nekoliko godina, a da ne govorimo o radnicima iz realnog sektora.

Faktički, Bajramović i Šatorović su „debelo na radničkom budžetu“ jer većinu primanja ostvaruju iz fonda članarina koje im radnici uplaćuju svakog mjeseca odvajajući od svojih mizernih plata. Zar poslije ovoga može postojati dilema da se ovdje ne radi o radničkim vođama nego o “sindikalnoj aristrokraciji” čiji je dosadašnji angažman u sindikatima rezultirao samo gorom pozicijom za radnike i uništavanjem sindikalnog pokreta.

Šatorovićevo i Bajramovićevo pojavljivanje na protestima radnika koji štrajuku za par stotina KM minimalca dok na njihove bankovne račune liježu hiljade KM teškom mukom zarađenih od tih istih radnika, vrhunac je licemjerja i podlosti, kao i činjenica da u 2016. godini, uprkos svojim visokim primanjima nisu na vrijeme isplaćivali daleko niže plaće i druge naknade uposlenicima Saveza samostalnih sindikata BiH dok su istovremeno rasipali radnički novac na skupa putovanja po inozemstvu.

Ovi podaci, koji su procurili u sindikalnoj organizaciji i šire se na društvenim mrežama pred predstojeći kongres Saveza samostalnih sindikata BiH, kao i saznanja da je protiv Šatorovića podneseno nekoliko krivičnih prijava izazivaju duboko ogorčenje i nezadovoljstvo sindikalnog članstva tim prije što dva posljednja finansijska izvještaja ove krovne radničke organizacije nisu usvojena od nadležnih sindikalnih tijela.

Leave a Comment