GDJE DA SJEDI SVEKRVA U AUTU: POZADI ILI NAPRIJED?

 

 

Sara Sabri, Pravim imenom Sanela (Karišik) Begović rođena je 1984. godine u Novom Pazaru u Srbiji. Udata je i majka četvoro djece. Diplomirala je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. 

Osnivač Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra „Rahma” u Novom Pazaru. Dugogodišnja je novinarka, ali i vaspitačica u vrtiću. Do sada je objavila devet naslova knjiga:

  • Šapućem ti kao žena ženi (pet izdanja: 2012., 2012., 2014., 2014., 2015.)
  • Šapućem ti kao žena mužu (tri izdanja: 2013., 2014.,2014.)
  • Šapat ženske suze (dva izdanja: 2013., 2014.)
  • Šapućem ti kao terorista (dva izdanja: 2014., 2014.)
  • Šapućem ti kao Sara Sabri 1 (dva izdanja: 2014., 2015.)
  • Šapućem ti kao Sara Sabri 2 (2015.)
  • Šapućem ti kao majka majci (2015.)
  • Bojanka za mog dječaka (2014.)
  • Bojankice za moje djevojčice (2014.)

U 2014. i 2015. god. je održala preko 70. predavanja u Bosni i devet drugih zemalja Evrope na temu porodičnih odnosa i odgoja djece čime se uglavnom bavi u svojim knjigama. Organizovala je, u okviru Edukativnog centra Sara Sabri u Sarajevu, četiri velike humanitarne akcije za pomoć u hrani i odjeći sirijskim izbjeglicama u Srbiji.

U vremenu kad mnogi islam tumače onako kako njima, pojedinicima, odgovara, pritom se rijetko pridržavajući šerijata i sunneta, ili pak odobravajući ili zabranjujući određene radnje, bez relevantnih dokaza u vjerodostojnost istih, žena na svojim plećima nosi težak teret. Upravo zbog toga, iz žene obgrljene obespravljenošću, bol i bijes progovaraju. Za mnoge muslimanke je ona promjena koju žele vidjeti, a njene riječi njihov posljednji vapaj.

 

Međutim, u svojim knjigama ona se dotiče i mnogih drugih tema, nastojeći savjetom i stihom pomoći da razumijemo, prihvatamo, tolerišemo, suosjećamo, volimo i prigrlimo život, sebe, druge i neprestano zahvaljujemo Gospodaru na blagodatima. Njene su riječi iskrene, pune ljubavi, a sama nastoji utjeloviti sabur – otuda i pseudonim  Sara Sabri. Koliko je ozbiljno pristupila tome da svoja osjećanja i brige pretvori u riječi govori i činjenica da su “Šapućem ti kao žena ženi” i “Šapućem ti kao žena mužu” naprodavanije knjige 2012. godine izdavača El-Kelimeh.

Pored knjige, Sara Sabri, redovno objavjuje i svoj vlog. Za danas smo vam odabrali vlog na temu: Gdje da sjedi svekrva u autu: pozadi ili naprijed?

(Hayat/foto:Hayat)

Leave a Comment