HAPSE SVE KORUMPIRANE POLITIČARE Sad će svi morati da dokažu odakle kuće, stanovi, bjesna auta…

Zakon o porijeklu imovine ispitivaće imovinsko stanje svih sadašnjih i bivših političara, direktora i opštinara u Srbiji koji su bili na položaju tokom posljednjih 10 godina i u tom periodu je stekli.

Mnoštvo sadašnjih, ali i bivših državnih funkcionera, političara, poslanika, opštinara i direktora javnih preduzeća upalo je u paniku nakon što su iz Kurira saznali da će do 15. januara 2019. biti usvojen zakon o porijeklu imovine, po kojem će napokon morati da objasne kako su stekli bogatstvo!

Ovaj zakon će ispitivati imovinu političara i državnih funkcionera deset godina unazad, što znači da će i svi oni koji su bili na funkcijama od 2009. godine morati da dokažu da li su sve stekli na legalan način, saznaje Kurir.

– Ukoliko se utvrdi nesrazmjer između nečijeg načina života i prihoda, ta osoba će morati da objasni kako je stekla novac. Neki korumpirani sadašnji, ali i bivši funkcioneri su sada u neviđenom strahu jer su svjesni da će morati da kažu kako su preko noći, najčešće otkad su počeli da se bave politikom, stekli avione i kamione – kaže izvor Kurira i dodaje:

Otkud bjesni automobili

– Građani su se godinama pitali kako neki funkcioneri dobijaju zvaničnu platu oko 1.000 eura, a žive u vilama na Dedinju, voze bjesne automobile, dok im na ruci blistaju „roleksi“! E pa sad će morati da objasne kako… U javnosti se godinama priča da su se neki političari obogatili na funkcijama, a sada će to moći i da se dokaže.

– Ideja je da država dokaže da funkcioneri poseduju neku imovinu, a onda će oni morati da objašnjavaju odakle im. Mora da postoji neki dokaz kako je sve stečeno. Provjeravaće se i imovina srodnika funkcionera, tako da više neće moći da prođe ona priča „ma to mi je od žene“ ili „sestrić mi je kupio“! Takođe, ako neko ne uspije da dokaže porijeklo novca i ako se utvrdi da je imovina stečena korupcijom, uzimanjem mita, trgovinom uticajem ili ako je došlo do utaje poreza, svi oni biće uhapšeni i procesuirani – kaže izvor.

Ne plaše se

Ipak, većina funkcionera koje smo pozvali rekla nam je da podržava donošenje ovog zakona. Tako je direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić kazao da nema čega da se plaši i da je uvijek za institucionalnu provjeru lične imovine i poslovanja.

– Tom kontrolom trebalo bi da budu obuhvaćeni svi, naročito oni koji su od trgovaca žvakama postali najveći medijski tajkuni tokom mandata gradonačelnika poput Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, koji se bavio koječime po svijetu. Svi bez izuzetka morali bi da budu provjereni – kaže Babić za Kurir.

Ministarstvo pravde

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da ovaj zakon treba da omogući unakrsnu provjeru imovine i prihoda neke osobe i da ustanovi da li postoji nezakonito sticanje bogatstva.

– Članovi radne grupe, koji dolaze iz redova ministarstava pravde i finansija i Poreske uprave, nalaze se u finalnoj fazi izrade nacrta teksta zakona. Naš cilj, kao i cilj cijele Vlade, jeste da Srbija dobije kvalitetan i primjenjiv zakon koji će znatno unaprijediti borbu protiv sive ekonomije i finansijskog kriminala i dati državi efikasan mehanizam da utvrdi da li se neko nezakonito bogatio, a ako jeste, da imovinu koja je nezakonito stečena drakonski oporezuje – rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije.

Leave a Comment