Hrvatska / Mimohodom u Zadru odata počast svim žrtvama srebreničke tragedije

U Zadru je danas Mimohodom obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i KUD Ljiljan Zadar.

Kolona sjećanja, svi u bijelim majicama, kretala se od Mosta do „Pozdrava suncu“.

U počast žrtava sudionici su položili 23 ruže u more.

Zajednička poruka svih prisutnih je ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ovakvo zlo bilo gdje i bilo kome dogodi.

“Srebrenica je, uz opsadu Sarajeva, rušenje Starog mosta, koncentracijske logore Omarska i Keraterm, postala i jedan od općeprihvaćenih simbola rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i simbola ljudskog stradanja, te anticivilizacijske i zločinačke politike u Europi na kraju 20. stoljeća. Zato ne dozvolimo da se ovako što nikada, nigdje i nikome ne dogodi.”, kazao je Džemail Spahić, Predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije.

Prisutnima se obratio i Senad Tokić, Predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra.

“Na nama mladima je zadatak da upozoravamo i očuvamo sjećanje na ovaj nemili događaj kako se u budućnosti ne bi ovakve strahote više događale. Ubijanje nedužnih nije put ka boljem sutra i ne može ostati neosuđeno. Mora se i pravim imenom nazvati, a to je genocid. Nažalost Bošnjaci kroz Srebrenicu dijele tugu s Hrvatima i zločinima u Škabrnji i Vukovaru, a to bi nas trebalo još jače spajati. Ovim putem bi zahvalio i svim izaslanicima udruga iz Domovinskog rata kao i izaslanstvima Grada Zadra i Zadarske županije koji su i ove godine sudjelovali u mimohodu: Srebrenica Svijetom hodi”, dodao je Tokić.

 

Leave a Comment