Kako smanjiti antitela štitne žlezde

 

Štitna žlezda ili štitnjača je mala žlezda leptirastog oblika, koja se nalazi u prednjem delu vrata i koja proizvodi esencijalne hormone koji pomažu kiseoniku i energiji da dođu do svih ćelija, tkiva, žlezda i organa u vašem telu.

Štitna žlezda stvara tri važna hormona, a to su:

 • trijodtironin (T3),

 • tiroksin (T4) i

 • kalcitonin.

Većina stanja štitne žlezde javlja se kao posledica dve autoimune bolesti: Hashimoto tiroiditisa i Gravesove bolesti.

Kod Hashimoto tireoidisa, telo proizvodi antitela koja napadaju vašu žlezdu i čine je manje sposobnom da proizvodi hormon štitnjače, što uzrokuje hipotireozu.

Tačan uzrok ove bolesti nije poznat, a najčešće pogađa žene srednjih godina. Takođe se javlja i kod muškaraca, ali i kod dece.

 

Statistike pokazuju da se broj obolelih poslednih godina sve više povećava, kako u svetu tako i kod nas. Budući kod nekih osoba postoji genetska predispozicija za Hašimoto tiroiditis, kod tih osoba treba da se rade periodični preventivni pregledi.

Kod Gravesove bolesti, antitela podstiču vašu štitnu žlezdu da proizvodi previše hormona štitnjače – hipertiroidizam. Ta antitela, takođe, napadaju tkivo oko očiju što dovodi do karakterističnih promena

Na koji način dolazi do stvaranja antitela i autoimunih poremećaja

Autoimune bolesti su poremećaji u kojima imunološki sistem tela reaguje protiv svog tkiva i proizvodi antitela. Da bi bolje razumeli autoimune bolesti, treba razumeti kako funkcioniše imunološki sistem.

Imunološki sistem je mreža organa, ćelija i molekula koje rade zajedno kako bi odbranile telo od napada stranih napadača kao što su klice, bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Kada se jedan od tih napadača /antigena/ pokušava probiti u telo, prva linija odbrane tela je koža i sluznica.

Koža i sluznica imaju makrofage (leukociti) i antitela. Posao makrofaga je da “vari” antigene dok antitela zahvataju antigene koji su se udaljili. Ako antigeni prolaze kroz ove prepreke, telo reaguje proizvodnjom limfocita (B i T-stanica) programiranih da napadnu i ubijaju antigen.

Autoimuni poremećaji

Uopšteno govoreći, kada su antitela usmerena protiv sopstvenih ćelija tela, ili kada B i T ćelija napadaju i uništavaju ćelije sopstvenog tela, a ne strane antigene, može doći do autoimunih poremećaja.

Čaj za HIPOTIREOZU

Altajsko lekovito bilje koje ulazi u ovaj fitokompleks pomaže u regulisanju hipotireoze usporenog rada štitne žlezde, odnosno manjka lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmaks-caj-hipotireozu-kutija-
Čaj za HIPERTIREOZU

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – TIROIDMIN, pomaže u regulisanju hipertireoze –povećanog rada štitne žlezde, odnosno prekomernog lučenja hormona štitne žlezde u organizmu.

Tiroidmin-caj-hipertireozu-kutija

Autoimuni proces može imati različite posledice.

Na primer, sporo uništavanje određenog tipa ćelija ili tkiva, podsticanje organa na preterani rast ili smetnje u njegovim funkcijama. Organi i tkiva često uključuju štitnu žlezdu, gušteraču, nadbubrežne žlezde, crvene krvne ćelije i vezivna tkiva (kožu, mišiće i zglobove).

Autoimune bolesti se dele po kliničkoj klasifikaciji na sistemske ili organski specifične.

Primeri organski specifičnih autoimunih bolesti su dijabetes zavistan o insulinu (tip I) koji utiče na gušteraču, Hashimoto tireoiditis i Gravesova bolest koja utiče na štitnjaču, perniciozna anemija koja utiče na želudac, Addisonovu bolest koja utiče na nadbubrežne žlezde i hronični aktivni hepatitis koji utiče na jetru.

Primeri autoimunih poremećaja koji nisu organski su reumatoidni artritis, multipla skleroza, lupus i miastenija gravis.

Uzroci autoimunih bolesti

Naučnici veruju da mnogi faktori poput toksina u okolini, naslednosti, virusi i određeni lekovi mogu igrati ulogu u uzrokovanju autoimune bolesti.

Stres, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, nedostatak sna, konzumiranje alkohola i duvana takođe mogu oslabiti imunološki sistem i mogu imati određenu ulogu. Simptomi i znakovi variraju specifičnom autoimunom bolešću.

Većina autoimunih bolesti još se ne može direktno izlečiti, ali se leče prema simptomima povezanim s tim stanjem.

Lekari mogu pripisati kortikosteroidne lekove, nesteroidne protivupalne lekove (NSAID) ili snažnije imunosupresivne lekove kao što su ciklofosfamid, metotreksat i azatioprin koji potiskuju imunološki odgovor i zaustavljaju napredovanje bolesti.

Mogu li se smanjiti antitela štitne žlezde kod osoba sa Hashimoto tiroiditisom?

Za mnoge pacijente nivoi antitela postaju povišeni – i pojavljuju se simptomi hipotireoze – dugo pre nego što standardni testovi krvi poput hormona štitnjače (TSH), slobodne tiroksine (slobodni T4) i slobodnog trijodtironina (slobodni T3) odražavaju stvarni hipotireoidizam.

Ako se povećanje vaših antitela štitne žlezde može zaustaviti ili čak preokrenuti, postoji potencijal da smirite ili zaustavite autoimuni proces, sprečite da postanete potpuno hipotireozni i rešite simptome usporenog rada štitne žlezde.

Neki preporučuju da ne samo da je potrebno da se testirate na antitela štitne žlezde, već i ako imate povišena antitela, trebalo bi ih agresivno lečiti pomoću različitih pristupa.

Prirodni lekovi za smanjenje antitela štitne žlezde

4 dodatka koja vam mogu pomoći:

Dva dodatka – vitamin D i selen – u sprovedenim istraživanjima pokazali su se kao dobri za smanjenje antitela štitne žlezde.

Dva druga dodataka – probiotici i melatonin – pokazuju obećanje u nastojanju da smanje antitela štitne žlezde.

1. Vitamin D dobar za smanjenje antitela štitne žlezde

Postoji dokazana povezanost između niskog nivoa vitamina D i incidencije Hashimoto tiroiditisa i Gravesove bolesti.

VITAMIN D

Nedavno, istraživači su pokazali da čak i osam nedelja terapije vitaminom D može značajno smanjiti antitela štitne žlezde.

Ako imate autoimune bolesti štitne žlezde, trebali bi testirati nivo vitamina D, i ako imate manjak – u dogovoru sa vašim lekarom uzeti dodatke D vitamina, dok nivo ne bude u granicama normale.

2. Mineral selen može uticati na smanjenje antitela štitne žlezde

Mineral selen je prikazan u brojnim studijama kod smanjenja antitela štitne žlezde.

U nekim slučajevima, učinak na antitela dovoljno je značajan da bolesnike vrati u normalni referentni raspon TSH bez recepta.

Selen nije lako uneti ishranom – najbogatiji izvor selena je brazilski orah, zatim riba, jetra, meso, žitarice i mlečni proizvodi – možda su vam potrebni dodaci ishrani.

3. Melantoin u lečenju autoimunih bolesti

Melatonin, hormon koji proizvodi pinealna žlezda, igra ključnu ulogu u vašem imunološkom sistemu i ima protivupalni i imunomodulatorni učinak. Neki praktičari uključuju melatonin u lečenju autoimunih bolesti zbog svojih adaptogenih sposobnosti.

Melatonin može stimulisati vaš imunološki sistem kada je to potrebno, ili smiriti preaktivan imunološki sistem.

4. Probiotici mogu pomoći u smanjenju autoimune aktivnosti

Probiotici su “dobre” bakterije koje se nalaze u nizu fermentisanih namirnica kao što su jogurt, kiseli kupus, kimchi, i kombucha, kao i u obliku dodataka ishrani.

Brojne studije pokazale su da povećanje unosa probiotika jača imunološki sistem i rešava upalu creva i neravnoteže bakterija, te može pomoći u smanjenju autoimune aktivnosti.

Brojne promene u ishrani mogu smanjiti antitela štitne žlezde.

Izazov je utvrditi koje bi mogle raditi za vas. Prepoznajte vaše alergije i osetljivost na hranu. To može uključivati testove krvi ili rotacionu dijetu kako bi procenili svoju osetljivost na zajedničke okidače poput mleka, pšenice, šećera, soje i sumpora u hrani, između ostalog.

Konkretno, valja proceniti osetljivost na gluten, jer je to zajednički podsticaj kod osoba s autoimunim bolestima štitne žlezde.

Pratite dijetu koja uklanja vaše uzroke i uključuje protivupalnu hranu.

Čak i kad nisu pokazani specifični uzroci, alergije i osetljivost, neki autoimuni pacijenti smanjili su antitela i rešili simptome sledeći specifične programe ishrane, uključujući dijetu bez glutena.

Promene načina života mogu uticati na smanjenje antitela

Tokom istorije ljudi su znali da ih stres čini bolesnima, pa su stari sistemi isceljivanja bili bazirani na oslobađanju od stresa i detoksikaciji tela, čime se vraća ravnoteža i zdravlje.

Prema istraživanjima vezanim za stres i autoimunitet, intervencije smanjenja stresa mogu imati pozitivan terapeutski učinak kod bolesnika s autoimunim bolestima, poboljšavajući kvalitet života, smanjivanjem simptoma, a u nekim slučajevima smanjenjem antitela.

Intervencije smanjenja stresa više su nego opuštanje. Morate razviti strategije za smanjenje ukupnog opterećenja stresa, nositi se s neizbežnim stresom s kojim se suočavate, dobro jesti i spavati i uključiti dnevnu aktivnost koja fiziološki generiše vaš opušteni odgovor.

Neke delotvorne intervencije za smanjenje stresa uključuju disanje, molitvu, nežnu yogu, meditativni pokret poput tai chi ili qi gonga ili nekih drugih aktivnosti.

Još nekoliko saveta koji će vam pomoći u lečenju bolesti štitne žlezde:

 • Pobrinite se da imate dovoljno vitamina D – nedostatak vitamina D je povezan s brojnim autoimunim poremećajima, tako da je važno znati svoj nivo vitamina D.
 • Učinite ono što trebate učiniti kako biste ublažili stres u svom životu.
 • Kad god uzmete lekove, lekove bez recepta ili dobijete vakcinu, pročitajte uputstvo i upoznajte sastojke koje unosite u svoj organizam – Možda ćete naći gluten, …. Zavisno o vašem stanju, razmislite o drugim mogućnostima.
 • Koristite zdravo posuđe – Pogledajte svoje posuđe i proverite da ne sadrži metale ili hemikalije koje mogu ući u hranu.
 • Smanjite potrošnju kofeina – Kofein može uzrokovati stres na nadbubrežne žlezde što zauzvrat može uzrokovati stres na štitnu žlezdu.
 • Razmislite o uklanjanju amalgamskih plombi
 • Proverite nadbubrežne žlezde – Nadbubrežne bolesti i bolest štitne žlezde mogu ići ruku pod ruku.
 • Uklonite sav šećer iz svoje ishrane – Šećeri mogu uzrokovati upalu u telu, stoga je dobro ukloniti ih iz ishrane kako bi vašem telu dali više resursa za odmor i ozdravljenje.
 • Pobrinite se da dobijate dovoljno ugljenih hidrata – Isprobajte različite količine ugljenohidrata kako biste pronašli pravu ravnotežu vašeg tela.
 • Izlažite se Sunčevoj svetlosti. Sunčeva svetlost može pomoći u smanjenju upale i ona hrani štitnu žlezdu.

 

 

Leave a Comment