KAŽU DA SU ČUDA SVIJETA PIRAMIDE VISOČKE

Let iznad bosanskih piramida

(Red Bull SkyDive Team)

Bez obzira na to koju stranu zauzimate, odnosno jeste li pristalica onih koji tvrde da postoje ili pak drugih koji kažu da ne postoje, složit ćete se da u Visokom postoji nešto neobično. Prije 11 godina otkrivene su građevine koje su uzburkale kako bosanskohercegovačku tako i svjetsku javnost. U Visokom pronađene piramide – bili su neki od naslova u medijima. I to ne bilo kakve, već najviše. Jedna od piramida, Bosanska piramida Sunca najviša je piramida na svijetu sa svojih 220 metara visine.

Za ovih 11 godina piramide su prošle brojne kontroverze, negodovanja, poricanja, i šta sve ne, te su postale najkontroverznija građevina koju posjeduje Bosna i Hercegovina.

Visočke piramide imaju sve karakteristike drugih piramida: geometriju, okolni pejzaž, orijentaciju prema stranama svijeta, građevinski materijal, unutrašnje prolaze i tunele te podzemne vode.

Brojni časopisi kao i TV kuće prenijeli su priču o bosanskim piramidama. To je ponukalo mnoge da dođu i da se sami uvjere u istinitost tvrdnji da se u Visokom, u Bosni i Hercegovini, nalaze najstarije piramide na svijetu. Većina njih kazuje kako se na obroncima ovih brda osjeća duševni mir. Mnogi govore i kako su nakon posjeta ovom kompleksu osjetili zdravstveno poboljšanje i riješili se određenih tegoba.

Proteklih dana u našoj zemlji boravio je Red Bull SkyDive Team, ekipa vrhunskih padobranaca i zračnih akrobata iz Salzburga, Austrija. Povod njihovom dolasku bila je priča o piramidama u Visokom, koja je zagolicala njihovu maštu, tako da su odlučili doći na lice mjesta, izvesti nekoliko letova i Bosansku dolinu piramida sami osmotriti iz zraka.

„Svi znaju za piramide u Egiptu. Ali mi smo čuli da se nešto još misterioznije istražuje ovdje u Bosni, pa smo došli da pogledamo,“ rekao je Marco Waltenspiel.

 

Osim pogleda iz zraka, obišli su i nalazišta na tlu te podzemnu mrežu tunela.

„Mislim da je stvarno teško ne vidjeti da nečega ovdje ima,“ riječi su jednog od članova tima. „Velika je privilegija letjeti iznad nečeg ovakvog i pogledati to iz zraka.“

Leave a Comment