Lišanin: Vučić se plaši ‘nemačkog scenarija’ sa Tadićem

Srpski premijer Aleksandar Vučić sreo se sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel posljednji put u Berlinu u martu 2017.

 

Mladen Lišanin iz Instituta za političke studije za Zašto komentariše visoka očekivanja vlasti Srbije od zvaničnog Berlina, koja je apostrofirao srpski predsednik Aleksandar Vučić nakon susreta sa nemačkim šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom, koji je, pak poručio da bez priznanja Kosova nema ulaska Srbije u EU.

  • Pouka

Ostaje da se vidi kakav će biti ne samo kurs nove nemačke vlade, nego i njen kapacitet da upravlja integracijom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, u meri u kojoj je to dosad bilo moguće da se čini.

Međutim, tenzija na relaciji Beograd – Priština ostaje apsolutni prioritet Nemačke kada je reč o Zapadnom Balkanu i mislim da su i upravljačke strukture u Srbiji toga svesne i da se još uvek dobro sećaju susreta Borisa Tadića i Angele Merkel iz avgusta 2011. godine, koji je označio jednu novu fazu u srpsko-nemačkim odnosima, a baš u odnosu na pitanje Kosova.

Često se pominje da je taj susret označio neku vrstu početka diplomatskog kraja Borisa Tadića i Demokratske stranke.

Pretpostavljam da se Aleksandar Vučić i njegovi saradnici sada plaše da postoji mogućnost nekog sličnog scenarija i da se zato trude da se u što većoj meri i na što čvršći način uvežu sa Nemačkom kao akterom na Zapadnom Balkanu.

  • Mogući bumerang

Osim toga, Aleksandar Vučić je svestan da je, ne samo Srbija, nego i celokupan naš region, istorijski gledano, jedna vrsta zone uticaja i interesne sfere Nemačke, da je i privredna saradnja sa Nemačkom veoma važna i da je to zaista najvažniji partner, ne samo ekonomski nego i politički sa kojim se mora razgovarati kada je reč o Evropskoj uniji.

Pitanje statusa Kosova može da se vrati na paradoksalan način Aleksandru Vučiću kao bumerang, budući da je vrlo verovatan scenario u kojem njegov konačni predlog za rešenje statusa na kraju biva procenjen kao previše radikalan od strane domaćeg javnog mnjenja u Srbiji, a ipak nedovoljno ozbiljnim korakom od strane evropskih partnera, pre svega Nemačke.

On će se tu naći u jednom procepu iz koga ne vidim da će na jednostavan način moći da se izvuče i naravno da onda u tom kontekstu onda možemo da gledamo i ovaj pokušaj čvrste koordinacije sa Nemačkom i tih pomenutih velikih očekivanja od Nemačke.

Lišanin: Vučić se plaši ‘nemačkog scenarija’ sa Tadićem

Zašto Beograd ima visoka očekivanja od Njemačke, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

 

 

Leave a Comment