Maglaj odaje počast žrtvama:Na zidinama gradske tvrđave istaknut ”Cvijet Srebrenice”

U ranim jutarnjim satima 11. jula iz Maglaja će na dženazu u Memorijalni centar Potočare krenuti stotine stanovnika ove općine. Maglaj je ove, kao i prethodnih godina, osigurao sredstva za besplatan odlazak u Potočare za sve zainteresirane građane. Tokom proteklih nekoliko dana građani su se mogli javiti Službi za boračko-invalidsku zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti općine Maglaj. Na zidinama maglajske utvrde, uoči dženaze u Potočarima, ponovo se nalazi baner sa ”Cvijetom Srebrenice” i brojem 8.372… ”Cvijet Srebrenice” je nezvanični simbol genocida u Srebrenici. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Osim građana koji autobusima stižu u Potočare, dženazi će prisustvovati i učesnici ”Marša mira 2018” iz Maglaja, i to Kenan Mutapčić, Amer Ahmetagić, Omar Mačković, koji su se priključili članovima Udruženja ”Prijatelji Srebrenice” Tešanj.

Almir Hadžisalihović i Enes Mujanović krenuli su samostalno, a u Nezuku su se priključili ostalim učesnicima “Marša”, dok su Senad Hadžišehić i Ismir Gračić ponovo s prijateljima iz Planiranrskog društva ”Konjuh” Tuzla.

Leave a Comment