Mirza Hatic Danas poslije podne idem da srusim onu crkvu kod Nane Orlovic, kad su srusili dzamiju u srbiji i ova crkva je NELEGALNA (VIDEO)

Mirza Hatić (27) priznaje da je on bio taj koji je organizovao grupu mladića sa ciljem da se obori krst na Zlatištu koji je podignut u znak sećanja na 6.500 hiljada ubijenih Srba u ratu u Sarajevu. Inače, Hatić je već poznat policiji, prema informacijama koje se mogu pronaći na internetu.

Sarajlija je i sam potvrdio da je pokušao da sruši krst sa još nekoliko mladića, pri čemu su uspeli da ga automobilima obore do pola.

– Krst smo rušili zbog majki kojima su ubijena deca u Sarajevu i Srebrenici. Nismo uspeli da ga srušimo, jer je policija uskoro došla i uhapsila nas. Tu su nas držali oborene na asfaltu dva i po sata. Nakon toga su nas odveli u stanicu na Pale. Nisu nas dirali, ni tukli. Pozvali su tužioca, a on nas je pustio – rekao je Hatić o dešavanjima iz prethodne noći.

– Ja ću poginuti, ali tog krsta neće biti. Nama ne smeta niko, pa ni Srbi, i mi želimo mir. Ali, oni koji pokušavaju da nas zavade, to neće moći i taj krst tu ne sme biti. Ako se ne skloni za dva dana, opet ćemo ga rušiti – objasnio je on svoj stav.

Da podsetimo, spomen-obeležje krst na Zlatištu, napravljen je kao podsećanje na srpske žrtve u ratu, shvaćen je kao provokacija od strane bošnjaka.

Kako je za „Novosti“ potvrdila portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić, policija je u nedelju na Zlatištu zatekla pet osoba, od kojih jednu maloletnu. Oni su pokušali da uklone krst tako što su ga zakačili sajlom za auto.

Pokušaju rušenja krsta prethodila je prava histerija koja je tog dana vladala u Sarajevu zbog postavljanja krsta na lokaciju iznad grada, koja se inače nalazi na teritoriji Srpske.

 

Ređali su se komentari u federalnim medijima – od političara, predstavnika nevladinih organizacija do „Zelenih beretki“ – da se radi o lažima, provokaciji, anticivilizacijskom činu, izjednačavanju žrtve i zločinca, o mestu sa koga su ubijana deca u Sarajevu itd.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, za „Novosti“ kaže da Savez krst pokušava da postavi od 2003. godine, u znak sećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, ali da u tome sve do današnjeg dana nije uspeo.

On ne vidi zašto bi njegovo postavljanje na teritoriji Srpske nekom smetalo, niti zašto bi se ovim činom raspirivala međunacionalna netrpeljivost i mržnja.

– Zašto Bošnjacima ne smeta krst iznad Mostara, ili Kupresa? Na mestu gde je krst pale su prve srpske žrtve, njih sedam, na početku rata u Sarajevu, a ubile su ih „Zelene beretke“ – kaže Dukić.

Prema informacijama iz policije, bezbednosna situacija na području Zlatišta je „zadovoljavajuća“, a kako ističu, policija nije u obavezi da čuva krst.

ONO što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo. Organi vlasti Republike Srpske treba odmah da preduzmu mere u cilju očuvanja vladavine prava i bezbednog okruženja – saopštila je Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR).

 

Leave a Comment