MOĆNI PRIRODNI LIJEK KOJI UNIŠTAVA BAKTERIJE: EVO KAKO SE PRAVILNO JEDE BIJELI LUK!

Bijeli luk je redovan u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj je se okrećemo kada imamo grip ili prehladu.

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava u u upotrebi je već hiljadu godina.

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih materija, a među njima i nekoliko antioksidansa – materija koji smanjuju trošenje i opterećenost.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, rekla je nutricionistkinja Mateja Mrmić za “Zadovoljna“.

A znate li šta je čak 100 puta snažnije od antibiotika?

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

  • Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podtakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
  • Svaki dan treba da pojedete najmanje tri češnja bijelog luka.
  • Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
  • Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
  • Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materija koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva.
  • Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
  • Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg nijedna prehlada nema šanse, a zatim provjerite još 5 zdravstvenih problema koje će češnjak izliječiti.

 

 

 

 

Leave a Comment