Mostar preplavili turisti iz cijelog svijeta, evo šta kažu o onome što su vidjeli

Očekivanja turističkih radnika da će Mostar ove godine zabilježiti rekordnu posjećenost, polako ali sigurno se iz dana u dan ostvaruju. O tome svjedoče i prizori koje smo zabilježili u mostarskoj starogradskoj jezgri, koju su preplavili domaći i strani turisti. Uglavnom su oduševljeni Starim mostom i Mostarom.

Ispod Starog mosta zatičemo Paolu i Vilijama iz Kolumbije. Ističu da su oduševljeni onim što su do sada vidjeli.

  • Stari Most je stvarno prekrasan. Tu smo samo jedan dan, dalje nastavljamo dalje prema Hrvatskoj, ali se iskreno nadamo da ćemo stići obići barem dio onoga o čemu smo toliko pozitivnog čuli – kazao je Vilijam.

Turista iz Poljske nije krio oduševljenje prizorima koji ga okružuju.

  • Vrijeme je idealno, grad je prelijep, pogotovo ovaj stari dio, a i ljudi su pristupačni. Također bih istaknuo i gastronomsku ponudu vašeg kraja koja me se dojmila – kazao je Andrej.
  • Ovo je predivno historijsko mjesto, znamo mnogo o ovom gradu, mnogo smo čitali, i vjerujem da bi svi iz trebali doći posjetiti ovo mjesto. Nažalost, ostajemo samo sedam dana – kazala je Deniz iz Turske.

Mostar za strane turiste uvijek bio broj jedan među gradovima u BiH. Iz Turističke zajednice HNK kažu da bum sezone očekuju sredinom ovoga mjeseca.

  • Sezona je jako dobro krenula u aprilu. Vidljivo je da iz godine u godinu imamo više turista. Zadnjih dana, dok traje Svjetsko prvenstvo kao da se osjeti mali pad, no nadomjestiti ce se to, jer sezona rano krene i puno kasnije završava nego ranijih godina – kazao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Naglasio je kako turisti većinom dolaze iz evropskih zemalja, te da je i značajan broj gostiju sa Dalekog Istoka, također Arapa, te da u danima ispred nas očekuje nas još veći broj turista povodom tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Ističe kako je kompletna promocija koju su uradili za pripremu ove sezone bila izuzetno jaka.

  • Puno napora je uloženo da se turistička ponuda podigne na viši nivo. Razne manifestacije, kulturna događanja i festivali, brojni novi sadržaji poput seoski turizam i adrenalinski park na Fortici i Blagaju, utjecali su da Mostar ne bude grad za prolaznu posjetu, nego da turisti ostanu i nekoliko dana. Mostar više nije prolazna turistička destinacija – kazao je Temim.

Plaćanje boravišne takse i dalje je na nezavidnom nivou, no, tvrdi, bilježe se poboljšanja iz godine u godinu.

  • Svi zajedno moramo utjecati da se isplata boravišne takse prema TZ mora izvršavati, jer , na kraju krajeva, taj novac se ponovo vraća u sredine iz kojih dolazi, a također se ulaže u sredine koje još uvijek nisu razvijene a cilj nam je da to postignemo, jer ako imamo veću turističku regiju bit će sigurno i posjećenija – poručio je.

Leave a Comment