NAKON KOVERTI HODŽAMA POSLE DŽENAZE, SADA SE UKIDA I PRAVLJENJE HRANE NAKON DŽENAZE, OSIM U JEDNOJ SITUACIJI…

 

Portal Krajina, nedavno je pisao o tome da je reisu-l-lema Kavazović zabranio davanje koverti hodžama nakon dženaze i naglasio da će se to od sada smatrati mitom.

Želimo napomenuti da je ova preporuka stigla na adresu svih hodža u Bosni i Hercegovini, ali i šire Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji i da još nijesmo imali slučaj da je to neki od hodža spomenuo svojim džematlijama, što dovoljno govori u kakvoj sredini živimo.

Nakon našeg članka stigla je jedna preporuka od strane vijeća Muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamskih zajednica u Državi, ali i okruženju pripadnicima drugih Islamskih zajednica.

Naime, radi se o tome da vijeće Muftija poziva sve članove Islamskih zajednica (imame, mualime, profesore…) da upute muslimane svojih zajednica na tradiciju Bošnjaka i Albanaca o ne-priređivanju jemeka (jela) u kući urle osobe nakon dženaze.

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da hranu pripreme rodbina i komšije, a ne porodica urle osobe kojoj je dovoljno iskešenje i tuga koja ih je zadesila.

Leave a Comment