Nastup za pamćenje Okovani Zijah Sokolović prošetao Sarajevom, građanima poklonio nesvakidašnji performans

Kako bi obilježio trajanje glumačke prolaznosti, bh. glumac Zijah A. Sokolović prošetao je Sarajevom okovan u daske koje život znače sve vrijeme govoreći dijelove teksta iz kultne predstave “Glumac…je glumac…je glumac”.

Ispred i iza njega bila su po dva bubnjara, a iza u koloni oni koji žive za pozorište, oni koji žive od pozorišta, oni koji vole pozorište, oni koje zanima pozorište i slučajni prolaznici.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Zijah Sokolović krenuo je od Centra za kulturu u Jelićevoj ulici gdje je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva u kojem je Zijah, u predstavi “Čiča Tomina koliba”, odigrao svoju prvu pozorišnu ulogu. Kolona je išla do Kamernog teatra 55 gdje je bilo Malo pozorište u kojemje Zijah u novembru 1968. godine odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac, uloga Vojnika u predstavi “Pas koji pjeva Miodraga Žalice u režiji Josipa Lešića.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Kolona je išla ulicom Ferhadija, pored Katedrale koja je pojam vjere, tržnice Markale koja predstavlja pojam hrane i počast onima koji su poginuli za hranu, pored Vječne vatre koja je pojam nezaborava za one koji su poginuli za svaku slobodu.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Na svim ovim mjestima Sokolović je govorio dijelove teksta iz kultne predstave “Glumac…je glumac…je glumac”.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Po povratku je ponovo stao na Markalama gdje je posipan vodom, bojom koja simbolizira krv i cvijećem. Nakon toga se, uz aplauz okupljenih građana, vratio na početnu poziciju – Ju Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

Zijah A. Sokolović koje su nazvali maestrom, kraljem monodrame iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, a ove godine obilježava 50 godina glumačkog rada.

Leave a Comment