Poslanici Skupštine RS-a sutra ponovo o kreditu za “Željeznice”

 

Raspravom o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske (RS)od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke za projekat restrukturiranja Željeznica RS-a sutra će biti nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Tokom rasprave o toj tački, prošle sedmice, poslanici vladajućih stranaka i opozicije nisu se suglasili o potrebi da se RS zaduži za rješavanje dugova tog javnog preduzeća.

U PDP-u smatraju da vlast time nagrađuje loše direktore “Željeznica”, a kredite će vraćati svi građani. U SNSD-u i DNS-u su ukazili na potrebu restrukturiranja, s ciljem stabilizacije i finansijske održivosti tog saobraćajnog sistema.

Po okončanju te tačke očekuje se ništa manje burna rasprava po Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS-a može izdati u 2018. godini – po hitnom postupku.

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS-a su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela…

Poslanici su tokom dosadašnjeg rada u okviru te sjednice završili raspravu o samo pet, od ukupno 32 tačke dnevnog reda.

Leave a Comment