Potpisan sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije

BEOGRAD, (Patria) – Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije „Tasjapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Srbijanska ministrica Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsjednikom kompanije „Tasjapi” Emrulahom Turanlijem, izjavila da je današnji dan važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, autoputa Beograd – Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.

– Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cijena samo sa srbijanske strane milijardu i 50 miliona eura – rekla je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 km, navela je potpredsjednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest mjeseci.

– Sljedeći ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Srbije – rekla je Mihajlović.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je podsjetio kako je u više navrata istakao da je autoput Beograd – Sarajevo projekat života, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da taj koridor spaja nekoliko industrijskih zona u BiH koje u ovom trenutku imaju “jako lošu, katastrofalnu, povezanost”.

– Zbog izbora u BiH ne možemo očekivati potpisivanje strateških dokumenata, ali vjerujem da će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju ovog projekta, jer od toga zavisi budućnost BiH – kazao je ministar Jusko.

On je ocijenio kako bi bio lukzus da se jedan ovakav projekat dovede u pitanje, jer to nikome ne ide na ruku.

– Ovo je timski rad sve tri zemlje, apsolutno sam uvjeren da će prije ili kasnije radovi krenuti i u BiH i da nećemo kasniti za Srbijom – istakao je ministar Jusko.

Mihajlović je istakla da je ideja Srbije da ima jednu vrstu prstena i da je cilj razgovora sa BiH da se zadovolje svi interesi i da se cijeli region poveže.

– Zato smo radili na dvije rute, i jedna i druga će se raditi – poručila je, napominjući da sa bosanske strane već jedan dio projekta postoji i da srbijanska strana ima mnogo manje dokumentacije.

Kada se završi sa dokumentacijom sa obje strane, tek se onda, kako je istakla, kreće u realizaciju projekta u smislu građevinskih radova.

 

Leave a Comment