Prlić: Hrvati su majorizirani samo od HDZ-a, SDA se obavezala da šuti o UZP-u

 

Gošća Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem bila je potpredsjednica SDP-a Lana Prlić.

On je govoreći o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovonine kazala da je Livno grad duhova, a istovremeno se donosi  Livanjska deklaracija.

“Nema mladih ljudi, oni su otišli i kome uopće donose deklaraciju. Ne znam zašto se bore, a ljudi odlaze, i zašto se bore samo za jedan narod na jednom teritoriju, ako već pričamo o Hrvatima. Hrvata ima i u RS-u. Nikad nisam vidjela da je gospodin Čović otišao u RS, pa pričao o Hrvatima”, kazala je Prlić.

Ona se osvrnula na kritike povodom inicijative o uvođenju hrvatskog, bosanskog i srpskog jezika sa oba pisma na cijeloj teriroriji BiH.

“Dobila sam komentare da ja hoću da hrvatska djeca uče, bosanski, i to ne bosanski nego bošnjački jezik. Ne razumiju ako se uvede da sjeca uče sve te jezike, da hrvatsko dijete u Banja Luci može da uči hrvatski jezik, da srpsko dijete u Mostaru može učiti srpski, itd. Ja sam iša u školu po hrvatskom planu i programu, gdje nisam učila ćirilicu, niti o Šantiću, i mislim da je to sramota”, rekla je.

Navela je da Čović stalno priča o majorizaciji Hrvata, a Hrvati su majorizirani jedino od HDZ-a.

“Čović ne priznaje Hrvate koji nisu u HDZ-u i njegova politika najviše šteti Hrvatima u BiH, pogotovo zbog njgovog šurovanja sa SDA”, rekla je.

Kazala je da je HDZ u dogovoru sa SDA podržao budžet tek pod uslovom da se više ne spominje Udruženi zločinačkih poduhvat, da se ne spominje više bosanski, hrvatski i srpski jezik. Dodala je da je to javno izrečeno a svi šute o tome.

Leave a Comment