Srpski političari ne bi trebali olako zapostavljati svoje sunarodnike u Federaciji BiH

 

Srbija i Hrvatska, a nadam se i ostale zemlje bivše Jugoslavije, više ne bi smjele nanositi štetu jedne drugoj, odnosno same sebi odsustvom saradnje i dijeloga. Prekid proizvođenja neprijateljstava, koji je napravljen posjetom predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, velika je stvar i treba je čuvati, kaže u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Razgovarala: Nevena Ćosić

– Bili ste učesnik na tribini koju je organizovalo SPKD “Prosvjeta”, a na kojoj je bilo riječi o položaju Srba u Hrvatskoj. Dijelim ste se dotakli i položaja Srba u FBiH. Strankama sa sjedištem u Banjaluci često se spočitava nemar prema Srbima u FBiH, a sami ste kazali da to nije odgovorna politika. Kakve su Vaše preporuke? 

PUPOVAC: Prije svega, ohrabrio bih, podržao i zahvalio Srbima na prostoru FBiH koji se organizuju i koji se bave zaštitom prava Srba, zaštitom i afirmacijom kulturnog naslijeđa, bogatstva i identiteta Srba bilo u Sarajevu, bilo u Mostaru, bilo u Zenici ili nekom drugom gradu. To je težak, izazovan, ali častan posao.

– A kada je u pitanju odnos srpskih političara u BiH prema Srbima u FBiH?

PUPOVAC: Ono što mogu kazati jeste samo da Srbi ne bi smjeli olako zapostavljati svoj druge sunarodnike. Ako mogu, trebalo bi da im pomažu u svemu – najmanje ohrabrivati, a ne obeshrabrivati; najmanje pomoći, ako ne već boriti se za njih.

Smatram da ima prostora da se, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima ove države i pravima koje ti zakoni donose, izbore za ono za šta se sami Srbi u FBiH ne mogu izboriti. Posebno mi se čini važnim da se zaštiti i da se bori za ono što je potvrda vjekovnog postojanja Srba na prostorima FBiH, uključujući i Sarajevo.

– Deklaracija o pravima i zaštiti Srba u regionu trebalo je da bude predstavljena na Dan državnosti Srbije, međutim to se nije dogodilo. Predsjednk Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to nije urađeno jer želi da za deklaraciju obezbijedi što širu podršku u Srbiji, ali i međunarodnoj zajednici. Šta ovaj dokument sadrži i zašto se traži šira podrška, kako u Srbiji, tako i u međunarodnoj zajednici? 

PUPOVAC: Ne znam mnogo o samom sadržaju deklaracije. Znam samo o inicijativi koja nesumnjivo ima svoja uporišta u evropskim politikama zaštite pripadnika manjinskih naroda izvan prostora matične države. Takođe, nesumnjivo je sastavni dio onoga što predstavlja evropske vrijednosti i onih koji su članice EU i onih koji će, poput Srbije, postati članica EU.

Znam za odjeke koji su nastupili nakon najava da će taj dokument biti izrađen i usvojen, a od kojih neki nisu bili pozitivni. Sasvim suprotno, bili su negativni, stereotipni i odmah identifikovani na osnovu prošlih deklaracija ili dokumenata. To Srbiji predstavlja teret i ne predstavlja joj podsticaj, nego jednu vrstu problema.

Stoga, razumijem predsjednika Vučića kada kaže da je neophodno da se postigne veći stepen saglasnosti u vezi s tim i kada kaže da je potrebno da se osigura veća međunarodna podrška ulozi Srbije u afirmaciji prava dijelova srpskog naroda izvan prostora same Srbije, jer to može biti biti shvaćeno na način koji ne bi koristio ni Srbiji ni dijelovima srpskog naroda do kojih je Srbiji stalo da se njihov položaj unaprijedi.

– Uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, za Vijesti.ba ste izjavili da je vrijeme da on i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović naprave rez i da se krene u pravcu stvaranja pretpostavki za dobru komunikaciju u odnosima dviju država. Prema Vašoj ocjeni, kakvi su rezultati posjete i jesu li takve pretpostavke stvorene nakon njihovog susreta? 

PUPOVAC: Prema onome što ja znam, a sudjelovao sam u najvećem dijelu razgovora, osim onih koji su vođeni u četiri oka, posjete je rezultirala vrlo dobrim rezultatima, uprkos medijskim tonovima koji nisu uvijek bili pozitivni. Dogovorene su konkretne stvari, čije rješavanje bi trebalo uslijediti vrlo brzo.

Recimo, sutra bi predsjednik Vučić trebalo da primi predstavnike dva udruženja koja se bave pitanjima nestalih pripadnika hrvatskog naroda tokom rata u Hrvatskoj. Do kraja ove sedmice trebalo bi da primi predstavnike Hrvata u Srbiji.

Takođe, ministrica saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović uputila poziv kolegi iz Hrvatske Olegu Butkoviću da posjeti Srbiju i da razgovaraju o podnošenju zajedničkog zahtjeva Evropskoj komisiji za finansiranje rekonstrukcije pruge Zagreb – Beograd, što je velika stvar.

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković dobio je poziv od svoje koleginice iz Srbije Nele Kuburović da dođe u Beograd i da razgovaraju o finaliziranju sporazuma o suđenju za ratne zločine, što su ozbiljna i sporna pitanja u odnosima dviju država.

– Dakle, ipak su vlade Srbije i Hrvatske preuzele realizaciju dogovora između Vučića i Grabar-Kitarović. Pojedini analitičari upozoravali su da bez dogovora između vlada, predsjednički razgovori ne mogu uticati na stvari na terenu. 

PUPOVAC: Bez obzira na različite poglede na samu posjetu i njen tajming između predsjednice Grabar-Kitarović i hrvatskoj premijera Andreja Plenkovića, Vlada Hrvatske ipak ne opstruiše dogovore sa predsjednikom Vučićem, nego je sudjelovala u njima.

Takođe, bez obzira na to kako ko od sudionika tih razgovora gledao na to, ti razgovori sada su podignuti sa nivoa pomoćnika ministara i državnih sekretara na nivo ministara i predsjednika, što je značajan korak. Naravno, imamo iskustva i kada su stvari krenule, pa stale i nisu napredovale.

 – Jeste li optimista ovog puta?

PUPOVAC: Nadam se da se to neće dogoditi. No, s obzirom na to koliko se puta takav scenario dogodio, više se ne bi smjelo dogoditi, jer Srbija i Hrvatska, a nadam se i ostale zemlje bivše Jugoslavije, više ne bi smjele nanositi štetu jedne drugoj, odnosno same sebi odsustvom saradnje i dijeloga. Prekid proizvođenja neprijateljstava, koji je ovom posjetom napravljen, velika je stvar i treba je čuvati.

Leave a Comment