Stižu automati za RS, briga u Sarajevu

 

MUP RS kaže da se puške nabavljaju u skladu sa planom opremanja i modernizacije policije

Već nekoliko dana medijsku pažnju zaokuplja informacija da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nabavlja 2.500 automatskih pušaka, čija se isporuka iz Srbije očekuje početkom marta ove godine. Dok vlasti tog entiteta uvjeravaju da se puške nabavljaju radi opremanja policije u borbi protiv terorizma, mnogo je i onih koji strahuju da se policija naoružava sa nekim drugim, skrivenim namjerama.

 • Militarizacija policije RS kao mač i štit aktuelne vlasti
 • Moskovski specijalci će obučavati policajce u RS

Šta će policiji Republike Srpske 2.500 automatskih pušaka? Hoće li Rusi obučavati pripadnike entitetske policije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke čije se otvaranje očekuje za oko mjesec dana? Sve su to pitanja koja intrigiraju i međunarodnu javnost, pa je tome tekst posvetio i britanski Gardian. U tekstu se navodi da pošiljka oružja izaziva veliku zabrinutost u zemlji u kojoj jačaju tenzije zbog, kako se naglašava, srpskog separatizma i drugih faktora.

“Srpski aktivisti, središnja vlada u Sarajevu i zapadni diplomati uvjereni su da će Dodik koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi silom učvrstio svoju poziciju prije izbora u oktobru, a na dugi rok možda i za otcjepljenje za koje Sarajevo, Brisel i Vašington insistiraju da ne dolazi u obzir. To pak znači rizik novog rata u regiji.

U Austriji policija ima ukupno 400 automatskih pušaka
Valentin Incko

U svemu tome kritična je uloga Moskve, koja pokušava nametnuti svoj utjecaj u regiji, a Dodika vidi kao posrednika za ostvarivanje svojih interesa i ‘zaštitu” od bosanskog priključenja NATO-u. Dodik se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom najmanje šest puta od 2014.“, navodi se još u tekstu Gardijana.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS tvrde da nema nikakvih skrivenih namjera. Puške se nabavljaju u skladu sa planom opremanja i modernizacije policije kojeg je usvojila i Narodna skupština Republike Srpske. U MUP-u tvrde da za nabavku oružja postoji i saglasnost svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač demantovao je i navode da će Rusi učestvovati u obuci specijalaca u centru za obuku u Zalužanima. Lukač je naveo da će ekipa američkih specijalaca uskoro početi obuku mladih specijalaca MUP-a, njih 43 koji su nedavno postali dio specijalne jedinice policije.

„Niko od ruskih specijalaca i operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica MUP-a niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a. Znači da tu dilemu riješimo jednom definitivno, niti ima bilo kakvih Rusa u Zalužanima, niti će ih biti niti ima namjeru da bude. Što se tiče nabavke naoružanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u svom Programu predvidjelo nabavku naouružanja za sve pripadnike MUP-a. Takođe svi naši policijajci u skladu sa zakonom kao i sve svjetske policije, kao svi policajci u Evropu i svijetu imaju pravo da imaju kratko i dugo naoružanje.“

Lukač ističe i da je u Centar za obuku u Zalužanima do sada uloženo 6,5 miliona KM, te da se na površini od 55 hektara gradi moderan centar za obuku, kakav nema niko u regionu.

Lukač je rekao da je proteklih godina uloženo oko osam miliona KM u opremu i naoružanje specijalnih jedinica i jedinica za podršku, te da će u ovoj godini biti izdvojeno još tri miliona KM za opremanje Centra u Zalužanima i za kriminalističko-tehnički centar.

Pošiljka od 2.500 pušaka koštaće blizu milion dolara. Biće isporučene taman pred otvaranje Centra za obuku u Zalužanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže da nije znao za nabavljanje oružja za potrebe policije u Republici Srpskoj, jer ništa nije razmatrano na sjednicama Savjeta ministara. Zvizdić je najavio da će zatražiti informacije o pošiljki oružja od institucija koje su o tome odlučivale.

„Uistinu u Bosni i Hercegovini, svaka nabavka oružja, posebno kada su u pitanju količine kakve sada nabavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, svakako zabrine građane, imajući u vidu našu prošlost, i treba na najadekvatniji način obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine automatskih pušaka ili dugih cijevi, a mi ćemo zatražiti informaciju da li je to sve usklađeno sa standardima koji su u smislu naoružavanja i nabavke oružja dozvoljeni za BiH“, istakao je Zvizdić.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kaže da vjeruje kako se iza svega krije uspostavljanje neke vrste oružanih formacija te da će tražiti i informaciju o nabavci oružja kako bi utvrdio da li se radi sve po zakonu.

„To sve treba dovesti u kontekst separatističkih težnji Milorada Dodika i njegove želje da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, destabilizuje region i da na neki način učini policiju Entiteta RS oružanom nekom silom koja bi mogla da bude zaštita tim takvim aktivnostima“, smatra Salkić.

I ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara ističe da se radi o nabavci zabrinjavajuće velike količine oružja.

Količina je zabrinjavajuća: Aljoša Čampara

“Da li su tačne, da li se radi o baš takvom broju oružja – nemam precizne informacije. Ta količina je zabrinjavajuća, ako bi se ona koristila za policijske strukture i za specijalnu policijsku jedinicu. Te jedinice broje 100-150 službenika, tako da je cifra od 2.500 komada oružja velika. Nisam sklon teorijama zavjere, bojim se da su oni iskoristili svoju novu unutrašnju organizaciju, pa pod Upravu za borbu protiv terorizma pokušavaju nabavljati novo oružje”, rekao je Čampara u izjavi za N1.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaznio je Salkića sa oduzimanjem 20 posto od njegove plate zbog izjava, a odgovorio je i Čampari: „Mislim da bi taj ministar mogao malo da uđe u prošlost pa da vidi da je preko 10, odnosno 15 godina, putem međunarodnog aranžmana ovdje bilo zabranjeno policiji Republike Srpske da bilo šta nabavlja i da je bilo predviđeno da jedna duga cijev u principu ide na 10 policajaca što je bilo ponižavajuće za bilo kakavu policiju. Policija RS ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka, nego će nabaviti još sve što bude bilo potrebno što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju.“

Problem je u tome što to oružje, generalno, nema namjenu u mirnim uvjetima.
Goran Kovačević

Profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević postavlja pitanje zašto se ne razvijaju i neke druge oblasti u policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma. Automatske puške koje se nabavljaju za policiju nisu sigurno prvi izbor za oružje u policijama svijeta, ističe Kovačević.

„Problem je u tome što to oružje, generalno, nema namjenu u mirnim uvjetima. Pokazalo se na primjeru evropskih zemala, pa i SAD, da izvođenje specijalnih jedinica na ulicu, izvođenje vojske, ne rješava slučaj. To je samo djelovanje u trenutku, ako je terorista poznat, živ i djeluje, da se spriječi. Otkrivanje terorističkih mreža, otkrivanje pripadnika terorističkih grupa, načina finansiranja i indoktrinacije, rade druge strukture policije i agencije za sprovedbu zakona koje su na teritoriji Republike Srpske i u strukturama sistema sisgurnosti koji egzistira na teritoriji RS, zanemarena je apsolutno. Dakle, kriminalistička policija, u nju se ne ulaže. Ulaže se samo u mtf za specijalne jedinice, dakle specijalne jedinice nisu najbrojnija i najvažnija karika u sistemu policije. Niz je drugih struktura koje su puno važnije i koje više doprinose miru i stabilnosti na jednoj teritoriji nego specijalne jedinice. Specijalne jedinice su dokazivanje moći i ratna kategorija, a civilne strukture kao kriminalistička policija, jako sudstvo i jako tužilaštvo, to su strukture koje ulijevaju povjerenje građanima i garantuju mir “, ističe Kovačević.

 • ‘Ratne igre’ iz političkih fotelja
 • Za koga maršira Dodikov počasni vod?

Visoki predstavnik Valentin Incko takođe kaže da je zabrinut zbog nabavke oružja, te naveo kako u njegovoj domovini, Austriji, policija ima ukupno 400 automatskih pušaka. U saopštenju iz Inzkove kancelarije zatražili su i temeljnu istragu:

“Sve navode o eventualnim paravojnim organizacijama, kampovima za obuku ili nesrazmjernoj nabavci oružja treba uzeti veoma ozbiljno. Takve pojave su valjan razlog za zabrinutost, jer potencijalno mogu biti prijetnja stabilnosti u BiH. OHR očekuje od svih nadležnih institucija u BiH da temeljno istraže sva ova pitanja i, ukoliko je neophodno, preduzmu odgovarajuće korake. Visoki predstavnik i šira međunarodna zajednica i dalje će pratiti dešavanja u ovim oblastima, čvrsto uvjereni da nadležne institucije treba što prije da rješavaju sva sigurnosna pitanja.“

 • 16x9 Image

  Milorad Milojević

  Diplomirao je 2003. godine kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

   

 

Leave a Comment