Sve veći broj prijavljenih propusta SBB uložio prigovor CIK-u zbog glasanja u osobnom vozilu u Hadžićima

 

Iako je jasno propisano kako se i gdje može glasati, u velikom broju slučajeva ta se pravila krše.

Kako se može vidjeti na fotografiji koju smo dobili od čitaoca, glasanje u selu Miševići, općina Hadžići, odvija se čak i u automobilima.

U vezi s ovom nepravilnošću, SBB je uputio prigovor CIK-u. U nastavku prenosimo sadržaj prigovor SBB-a.

– U prilogu vam dostavljamo prigovor zbog kršenja članova 5.11(1), 5.13.,5.16 i 5.19(2) Izbornog zakona BiH od neidentificiranih članova biračkog odbora na biračkom mjestu 130A003A i 130A003B u općini Hadžići.

Kako je vidljivo na priloženim fotografijama, glasaču je omogućeno da glasa van biračkog mjesta, u osobnom vozilu.

Članovi biračkog odbora koji su ovo dozvolili nisu osigurali tajnost glasanja (član 5.11. stav 1), nisu utvrdili identitet birača u skladu s Izbornim zakonom (član 5.13), omogućili su izdavanje glasačkih listića suprotno propisima koji reguliraju izdavanje glasačkih listića (član 5.13), nisu omogućili glasanje u posebnom prostoru u kojem je osigurana tajnost glasanja (član 5.16), dozvolili su pomaganje licu pri glasanju na način koji nije u skladu s Izbornim zakonom (član 5.19 stav 2).
SBB traži da CIK izrekne sankcije angažiranim u izbornoj administraciji u skladu s članom 18.8 Izbornog zakona BiH, navodi se u prigovoru SBB-a upućenom na adresu CIK-a.

Leave a Comment